Wallström: ”För ansvariga på UD kom Sheraton-mötet som en chock”

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare utrikesministern Margot Wallström (S) skriver på Twitter att den före detta Kinaambassadören Anna Lindstedts möte på hotell Sheraton om den fängslade förläggaren Gui Minhai kom som en chock. UD uppger att Lindstedt är fortsatt anställd efter den friande domen i dag, men inte kan vara på jobbet.

Margot Wallström som plötsligt lämnade sitt uppdrag som utrikesminister i höstas går nu till hårt angrepp efter fredagens dom i tingsrätten då den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedts frias från misstankar.

”Fortsätter repetera fakta eftersom försåtliga formuleringar används för att så tvivel och misstro mot UD. Läs förundersökningen så behöver ni inte spekulera vilt. UD har inte sökt rättslig prövning av detta ärende. För ansvariga på UD kom Sheraton-mötet som en chock”, skiver Wallström på Twitter efter domen.

Fortsatt anställd

Utrikesdepartementet uppger att Lindstedt är fortsatt anställd på UD och att man har kommit överens med Anna Lindstedt om att hon tillsvidare inte ska vara på arbetsplatsen med anledning av den pågående rättsprocessen.

”UD har inte polisanmält Anna Lindstedt och UD är inte part i målet” skriver presstjänsten i ett mejl till SVT och konstaterar att ”Anna Lindstedt har idag friats från misstankarna om brott mot Sveriges säkerhet. Det återstår att se om domen överklagas. Om så blir fallet fortsätter processen i hovrätten”.

Och man tillägger att innan en dom vunnit laga kraft kan UD inte ge några närmare kommentarer.

Inom ramen för ambassadörsrollen

Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt friades från brott efter det uppmärksammade mötet med Angela Gui, dotter till den i Kina fängslade förläggaren Gui Minhai.

Ex-ambassadörens agerande ligger inom ramen för ambassadörsrollen, konstaterar tingsrätten på fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.