Utrikesminister Margot Wallström (S) kommenterar nu det faktum att Riksenheten mot korruption inleder en förundersökning. Foto: TT

Wallström: Ingen anledning till timeout

Utrikesminister Margot Wallström välkomnar förundersökningen angående hennes lägenhetsavtal med Kommunal. Det säger hon i en intervju med SVT. Trots uppmaningar om timeout kommer hon att fortsätta arbeta som vanligt.

Tidigare i dag meddelade Riksenheten mot korruption att man ska utreda om det rörde sig om en muta när utrikesminister Margot Wallström (S) fick hyra en lägenhet av fackförbundet Kommunal.

– Jag välkomnar undersökningen, jag har ingenting att dölja. Jag vill såklart ha det här utklarat så snart som möjligt, säger Wallström i en intervju med SVT Nyheter.

Ska samarbeta fullt ut

Bland andra EU-parlamentariker Lars Adaktusson (KD) har uppmanat Wallström att ta en timeout tills utredningen är klar. Men Wallström tänker inte ta någon paus.

– Nej, jag ser ingen anledning till det. Jag kommer att fortsätta utföra mitt arbete.

I vilket läge skulle det kunna var aktuellt?

– Det vill jag inte spekulera i men det som blir konsekvenserna av en utredning kommer jag att följa såklart.

Wallström säger att hon inte blivit förhörd ännu.

– De har meddelat i dag att de startar undersökningen och jag ska förstås samarbeta fullt ut med dem.

”Inte en förmån”

Lägenhetskontraktet med fackförbundet Kommunal ska inte ses som en förmån menar hon.

– Det här är inte en förmån utan jag anser att jag har gjort allt jag kunnat för att försäkra mig om dels att det här var tillfälligt och dels att det här följde deras policy som förstås inbegrep att de lämnade ut lägenheter till den kommunala bostadskön.

– Det jag vet nu, om jag vetat detta om Kommunal när det här diskuterades då hade jag ju förstås aldrig skrivit ett tillfälligt hyresavtal med dem.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet