Wallström (S): Det här kan bli farligt

Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger i SVT:s Aktuellt att president Trumps beslut att flytta USA:s ambassad i Israel till Jerusalem är något hon beklagar djupt och att det kan bli farligt.

– Man kan fråga sig hur de har tänkt långsiktigt och vad det här ska bidra till, säger hon.

Wallström säger att hon har pratat med utrikesministern i Palestina och att palestinierna tog emot beskedet från Trump med bestörtning och nästan med misstro.

Hon säger att hon i morgon ska ha ett möte med USA:s utrikesminister Rex Tillerson och att hon ska prata med honom om hur amerikanerna ser på det här.

Mana till lugn och besinning

– Det är viktigt att EU säger att de tror på en tvåstatslösning och att Jerusalem är huvudstad för både israeler och palestinier. Nu måste vi mana till lugn och besinning och en dialog om framtiden, säger Margot Wallström.

I ett skriftligt uttalande till SVT säger hon:

”Regeringen beklagar djupt det amerikanska uttalandet om Jerusalem. Jerusalem har givits en särskild rättslig och politisk status av FN, vilken säkerhetsrådet uppmanat världssamfundet att respektera. Uttalandet riskerar att leda till starka reaktioner och ökad instabilitet i en redan orolig region, samt till långvariga strategiska konsekvenser för fredsprocessen.

EU är tydlig i sin syn på Jerusalem som en separat enhet, och som framtida huvudstad för två stater.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s ambassad i Israel

Mer i ämnet