• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.

FN-chefen António Guterres och Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: TT

Världsledarna om Trumps beslut

Publicerad

USA:s president Donald Trump har beslutat att USA:s ambassad ska flyttas till Jerusalem och att USA ska erkänna staden som Israels huvudstad. Så här reagerar ledare runt om i världen på det kontroversiella beslutet.

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att Trumps beslut är beklagligt och att det inte har Frankrikes stöd.

– Det här beslutet är ett beklagligt beslut som Frankrike inte stödjer och som går emot internationell lag och alla resolutioner i FN:s säkerhetsråd.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kallar beslutet för ”en historisk milstolpe”.

FN-chefen António Guterres säger att frågan om Jerusalems status måste beslutas i förhandlingar mellan israeler och palestinier. Han säger också att det inte finns något alternativ till en tvåstatslösning.

Egypten förkastar Trumps beslut om att flytta ambassaden till Jerusalem. Utrikesdepartementet i Kairo tillägger att erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad inte förändrar stadens rättsliga status.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoglu brännmärker beslutet som olagligt och oansvarigt.

– Vi fördömer det oansvariga uttalandet från den amerikanska administrationen.

Han säger att Trumps beslut bryter mot internationell rätt och mot relevanta FN-resolutioner.

Ett uttalande från iranska utrikesdepartementet ”fördömer allvarligt” beslutet att flytta ambassaden och brännmärker det som ett brott mot internationell lag.

Landets högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, sade tidigare att USA försöker destabilisera regionen och starta ett krig för att skydda Israel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer