Foto: TT

Trump: USA:s ambassad ska flyttas till Jerusalem

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump gjorde på onsdagskvällen ett uttalande där han säger att USA:s ambassad ska flyttas till Jerusalem och att USA ska erkänna staden som Israels huvudstad.

I går sade den palestinske presidenten Mahmud Abbas att Trump i ett telefonsamtal hade sagt att han har för avsikt att flytta ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem. Uppgifterna har väckt stor oro bland ledare i världen.

Uppgifterna bekräftades av Donald Trump i hans tal. Han säger att han beslutat att den amerikanska ambassaden ska flyttas från Tel Aviv till Jerusalem och att staden ska erkännas av USA som Israels huvudstad.

”Milstolpe” eller ”helvetets portar”

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kommenterade talet med att det är en ”historisk milstolpe” och ett ”viktigt steg mot fred”, skriver Reuters och AP.

Medan Ismail Radwan, talesperson för islamistiska Hamas, säger att Trumps beslut ”öppnar helvetets portar för amerikanska intressen i regionen”, rapporterar AFP. PLO säger att Trumps uttalande förstör förutsättningarna för en tvåstatslösning.

– När jag valdes lovade jag att se på världens utmaningar med öppna ögon och nytänkande. Vi måste hitta en ny ingång till konflikten mellan israeler och palestinier, säger Trump.

”Inte närmare fredsavtal efter 20 år”

Han betonar att amerikanska presidenter i över 20 år har vägrat flytta ambassaden eller erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, trots ett beslut i kongressen 1995 att ambassaden skulle flyttas och att varje land har rätt att självt välja sin huvudstad – The Jerusalem Embassy Act.

– Efter 20 år har vi inte kommit närmare ett fredsavtal. Det vore dumt att fortsätta upprepa samma försök till lösningar. Därför har jag beslutat att det är dags att officiellt erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, säger Donald Trump.

– Nu när vi gör det är det inget mindre än ett erkännande av verkligheten. Det är något som måste göras.

Trump säger att USA erkände staten Israel för 70 år sedan och att huvudstaden ända sedan dess varit Jerusalem.

– I dag är Jerusalem den moderna israeliska regeringens säte, där finns parlamentet, högsta domstolen, officiella residens för president och premiärminister. Staden är inte bara en hjärtpunkt för tre stora religioner utan också för ”en av de mest framgångsrika demokratierna i världen”, säger Trump.

Han betonar att Jerusalem måste vara en stad för såväl judar, kristna som muslimer.

Ambassadflytten ska inledas

Utrikesdepartementet får nu i uppdrag att inleda flytten av ambassaden. Arkitekter ska rita en ambassad som ska bli ”en magnifik hyllning till freden”, enligt Trump.

Donald Trump säger att han vill klargöra att det här beslutet inte innebär något avsteg från USA:s intentioner att få till ett fredsavtal mellan israeler och palestinier och att det inte innebär några ställningstaganden i till exempel gränsfrågor.

Han säger att USA stödjer en fredsuppgörelse med en tvåstatslösning och att han tänker göra allt som står i hans makt för att bidra till att åstadkomma en sådan.

– Vi vill ha ett avtal som är bra för israelerna och bra för palestinierna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s ambassad i Israel

Mer i ämnet