Margot Wallström Foto: SVT

Wallström: ”Sverige borde gått med i euron”

Uppdaterad
Publicerad

”Relevanta skäl för ett ja då som nu”

Förra EU-kommissionären Margot Wallström var under EMU-folkomröstningskampanjen 2003 en av de drivande toppolitikerna på ja-sidan. Men de senaste årens djupa kris för den gemensamma valutan gör inte att Wallström ångrar sitt engagemang för att Sverige skulle gå med i euron.

-Nej, därför att jag tycker att de skälen var högst relevanta och är relevanta fortfarande, säger Wallström i en intervju med Mats Knutson i SVT:s Agenda.

Wallström tycker fortfarande att Sverige borde gått med i euron.

-Ja, som det såg ut då. Man kan ju vara efterklok och säga att vi skulle gjort på ett helt annat sätt, men de argument som fördes fram var högst relevanta och äger giltighet i dag också.

S-profilen anser att det inte är euron i sig som varit felet, utan att länderna i valutaunionen inte hållit sig till de regler som sattes upp.

-Vi har ju fått en rad exempel på vad som behöver åtgärdas just när det gäller disciplinen och att leva upp till regelverket, säger Margot Wallström och menar att den kommission hon själv satt i var mycket kritisk till att Grekland togs in i eurofamiljen år 2000 eftersom det redan då fanns många varningssignaler när det gäller ekonomin.

Eurons kris har gjort att de som företrädde nej-sidan i folkomröstningen 2003 i dag menar att utvecklingen har bevisat att de hade rätt.

-Ja, men vad kunde ha hänt om vi inte haft euron med de kriser som vi har upplevt under de här mer än tio åren. Det går ju bara att spekulera baklänges så att säga och ingen har något svar på det.

Hon fortsätter:

-Det kan vi ju tjafsa om hur länge som helst men det leder ingenvart. Nu måste vi titta på vad vi lärt oss av det här och lösa de problem vi har i dag, säger Margot Wallström i Agendaintervjun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.