• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: TT

Wallström vill utreda ”utomrättsligt dödande”

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström efterlyser en grundlig och trovärdig undersökning av om utomrättsligt dödande använts av Israel i samband med de senaste månadernas våldsdåd, knivattacker och sammandrabbningar mellan israeler och palestinier.

Utrikesminister Margot Wallström efterlyser en grundlig och trovärdig undersökning av om utomrättsligt dödande använts av Israel i samband med de senaste månadernas våldsdåd, knivattacker och sammandrabbningar mellan israeler och palestinier.

Hänvisar till FN

Margot Wallström hänvisar bland annat till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Zeid Ra´ad Al Hussein som i oktober framhöll att den israeliska responsen varit oproportionerlig och att utomrättsligt dödande starkt kunde misstänkas.

– Det är centralt att det görs grundliga och trovärdiga undersökningar kring dessa dödsfall i syfte att bringa klarhet och få till stånd möjligt ansvarsutkrävande, säger Wallström.

Svar till Björklund

Margot Wallströms uttalande är ett svar på en fråga ställd av Liberalernas ledare Jan Björklund med anledning av en tidigare debatt i riksdagen då Wallström började prata om utomrättsliga avrättningar utan att nämna Israel. Alla uppfattade att hon syftade på Israel, och det väckte också starka reaktioner från den israeliska regeringen. Wallström hävdade att hon inte talat specifikt om Israel.

Nu tog hon däremot upp misstankarna om utomrättsligt dödande från både FN:s högkommissarie och olika människorättsorganisationer. Jan Björklund berörde inte alls detta i den fortsatta debatten, utan kritiserade i stället Margot Wallströms allmänna hållning till Israel.

– Under lång tid hade Sverige en balanserad hållning mellan israeler och palestinier i den konflikt som pågått under mycket lång tid. Under Margot Wallströms tid har retoriken och handlingen från regeringen förskjutits så att Sverige nu mycket mer ensidigt uppfattas ta ställning för den palestinska parten, sade han.

Utrikesministern tillbakavisade detta.

– Jag vänder mig mot varje försök att utmåla Sverige, regeringen eller mig som Israels fiende. Vi är Israels vän och palestiniernas vän och båda staterna har rätt att existera, säger hon.

Israel: stödjer terror och uppmuntrar våld

Isaac Bachman, israels ambassadör i Sverige, vill inte låta sig intervjuas om utrikesministerns efterlysning men skriver på Facebook:

”Med sina oansvariga och uttalanden baserade på vanföreställningar ger den svenska utrikesministern stöd till terrorn och uppmuntrar våld”.

Uttalandet är sanktionerat av Israels utrikesministerium.

Bakgrund: Kritik från flera håll

Flera professorer i folkrätt, bland andra Ove Bring, har pekat på att det finns många seriösa rapporter och studier från människorättsorganisationer som pekar i riktning mot att utomrättsliga avrättningar kan ha ägt rum. De framhåller bland annat rapporter från Amnesty International och den israeliska människorättsorganisationen BTselem.

Den senare har kritiserat premiärminister Netanyahu för att i tysthet ge stöd till vad de kallar ”gatuavrättningar”. Polischefen har offentligt varnat eventuella förövare att de kommer att dödas. Flera organisationer har också kritiserat Israels nya order om att använda skarp ammunition vid oroligheter.

Israel har rätt att försvara sig men det måste ske i överensstämmelse med internationell rätt, framhåller folkrättsprofessorerna i en debattartikel i Aftonbladet i december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.