Walter fick en farlig protes

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan behövde Walter Schaller nya höfter. Efter ett tips från en bekant valde han ytersättningsproteser som han hört skulle vara bra. Men Walter fick snabbt problem efter sin andra operation. Månaderna gick och smärtan blev bara värre och värre.

-Jag fick ställa om hela mitt sätt att leva. Jag kunde inte gå uppför trappor, inte gå handla , inte åka bil. Jag kunde i stort sett inte göra någonting i tre månader, berättar Walter Schaller.

Walter Schaller är en av nästan 600 svenskar som fått de nu indragna ASR proteserna från DePuy, ett företag inom Johnson & Johnson koncernen.

Bryter ned benet

Proteserna visade sig läcka höga halter av metallpartiklar som kan ge upphov till cystor som, om de får växa sig stora, kan bryta ned benet runt höftleden.

När företaget förra året drog in två av sina ASR modeller hänvisade man till data som visade att 12-13% av de som fått proteserna behövde opereras om efter fem år.

I mars i år kunde dock British Orthopaedic Association och British Hip Society visa att det var en ännu högre andel av proteserna som inte höll måttet. Nästan hälften, 49%, behövde opereras om efter 6 år.

I Walters Schaller fall hade den ena protesen läckt så mycket metaller att han tvingades byta ut den mot en konventionell protes. Det innebar ytterligare flera månader av svår smärta och tuff rehabilitering. Nu bävar Walter inför tanken på att tvingas till en eventuell fjärde operation.

-Det känns inte alls bra. Nu är jag 67 år gammal och jag hoppas att jag dör innan jag måste göra om det. Det är som en tickande bomb, man vet att det kan hända och bara vetskapen gör att man är orolig, säger han.

I Sverige kommer alla patienter som fått ASR proteserna, följas upp med årliga kontroller med datorröntgen och blodprover. De som får problem av sina proteser kommer att erbjudas en omoperation som bekostas av protesföretaget.

Henrik Malchau, professor i ortopedisk kirurgi vid Harvard Medical School har följt frågan i USA. Enligt honom kommer de indragna proteserna kosta bolaget totalt flera miljarder dollar för omoperationer och skadestånd:

2.000 kronor

-Jag tror det kommer att kosta dem mellan sex till åtta miljarder dollar om man jämför med vad en liknande protesindragning kostade ett företag i början av 2000-talet.

Walter berättar att han har erbjudits 2.000 kr för sveda och värk. Ett belopp som han tycker är oförskämt låg:

– Jag trodde jag hörde fel. 2000 kronor är ju larvigt. Jag har haft fruktansvärt ont. Jag bor ensam och var hjälplös efter omoperationen. Jag behövde få hjälp med att handla, laga mat och att städa i flera månader. Nu hoppas jag att företaget kommer med ett mer skäligt erbjudande.

Maurice Rankin, kommunikationschef på DePuy international, säger till SVT att man inte uttalar sig om enskilda ärenden och att företaget har som policy att inte ställa upp på några intervjuer i frågan.

Josefin Lennen Merckx

josefin.lennen.merckx@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.