Tjänstemans varning om Nuon viftas bort

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfalls förre styrelseordförande Lars Westerberg är först ut när konstitutionsutskottet (KU) i dag inleder utfrågningarna om köpet av nederländska Nuon 2009.

KU har också bjudit in förra näringsministern Maud Olofssons politiskt sakkunniga vid köpet, nuvarande vd:n för Företagarna Elisabeth Thand Ringqvist, att komma och svara på frågor. Men i likhet med Olofsson har hon tackat nej, men meddelat att hon kan svara på skriftliga frågor.

Maud Olofsson har i artiklar och en bok hävdat att Westerberg lovat att Vattenfall, trots den stora affären på cirka 89 miljarder netto, skulle klara statens krav på avkastning. Värdet på Nuon har skrivits ned med cirka 30 miljarder sedan köpet.

”Ingen aning om Reinfeldt var informerad”

– Jag har ingen aning om Fredrik Reinfeldt eller Anders Borg var informerade, säger Vattenfalls tidigare styrelseordförande Lars Westerberg när han frågas ut i KU om hur det gick till när han fick klartecken från regeringskansliet och näringsdepartementet om att bolaget fick köpa Nuon.

Westerberg säger att han inte kommer ihåg när eller hur eller av vem han fick beskedet att ägaren staten, genom regeringen, ställde sig bakom köpet. Men det var troligen Ola Alterå, som var näringsminister Maud Olofssons statssekreterare, eller Olofsson själv som gav det beskedet.

”De efterklokas klubb”

Westerberg säger att Olofsson före köpet frågade honom om det var hans och styrelsens uppfattning att Vattenfall, även efter jätteaffären, skulle klara de krav på avkastning som staten hade ställt upp.

– Vår bedömning var att vi skulle klara det med marginal, säger Westerberg som också säger att han hade en väldigt positiv, enig styrelse bakom sig i att Nuon var rätt att köpa.

Nu i efterhand framstår det inte som någon bra affär, medger Westerberg, men säger att det är bara ”de efterklokas klubb” som kan påstå att man kunde förutse finanskrisens effekter och det faktum att USA skulle gå över till skiffergas. Det senare fick till följd att billigt kol översvämmade Europa och Nuon gasverk blev olönsamma.

Viftar bort tjänstemans varning

Lars Westerberg närmast viftade bort det faktum att en tjänsteman på näringsdepartementet, Elsa Widding, i ett mejl ska ha varnat för att Vattenfall inte skulle klara avkastningskraven. Hon verkar, så här i efterhand, vara en av få som förutsåg att det var en dålig affär.

Westerberg säger att inte har något minne av att hennes mejl alls diskuterades och om det hade varit så att det hade tagits upp hade det inte tillmätts någon vikt.

– Min personliga åsikt är att man tillmäter Elsas uträkning alldeles för stort värde. Och det är väl därför vi sitter här, sade Westerberg.

KU:s ordförande Peter Eriksson svarade snabbt:

– Det kan ju möjligen bero på att hon visade sig ha rätt, invände Eriksson.

– Ja, men hon hade rätt utan att veta att hon hade rätt, replikerade Westerberg.

KU har bestämt att begära in mer handlingar från regeringskansliet för att kunna få mer klarhet i vilka samråd regeringen, genom näringsdepartementet, hade regelbundet med Vattenfall före och vid tiden för köpet av Nuon. Lars Westerberg sade i KU att han hade möten med departementet varje kvartal, minst. Det är anteckningar från de mötena som KU vill se.

KU har också beslutat att skicka skriftliga frågor till Viktoria Aastrup som arbetade på näringsdepartementets ägarenhet den aktuella perioden och som representerade staten i Vattenfalls styrelse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.