En kvinna röker en e-cigarett. Foto: EPA/Erik S .Lesser

WHO varnar för e-cigaretter

Uppdaterad
Publicerad

Elektroniska cigaretter är ”utan tvekan skadliga” och bör därför regleras. Det konstaterar världshälsoorganisationen (WHO) i en ny rapport.

Elektroniskt puffande utsätter i och för sig användaren för lägre halter av toxiner än vanliga cigaretter men det utgör fortfarande en hälsorisk och dessutom finns det, enligt WHO, inte tillräckliga bevis för att e-cigaretter hjälper folk att sluta röka.

”I de flesta länder där dessa är tillgängliga, så fortsätter majoriteten av e-cigarett-rökarna att använda både e-cigaretter och cigaretter samtidigt”, står det i rapporten.

Förbud i San Fransisco

Apparaterna innehåller, förutom nikotin, även aerosoler som man vet är skadliga för hjärtat och lungorna.

– Man tittar också på de långsiktiga effekterna och på huruvida de till och med kan vara cancerframkallande, men det är ännu inte tillräckligt välbelagt, säger Vinayak Parsad, som leder WHO:s projekt mot tobak.

Restriktioner på e-cigaretter blir allt vanligare på olika håll i världen. I juni förbjöd till exempel San Fransisco all tillverkning och försäljning av produkten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.