WWF: Kött största miljöboven bland livsmedel

Publicerad

Vilket kött är okej lägga på grillen i sommar om man har miljön i åtanke? Med sin köttguide vill Världsnaturfonden, WWF, vägleda till klokare matval.

– Det ekologiska fotavtrycket från maten är alldeles för stort och köttet är det viktigaste att ta itu med, så vi vill åstadkomma en mindre, men bättre konsumtion av kött, säger Anna Richert, på Världsnaturfonden, WWF.

Hon pekar på att en minskad köttkonsumtion är bättre för hälsan och för planeten. WWF:s köttguide grönmarkerar i princip bara kravmärkt eller helt ekologiskt kött. Men Anna Richert tycker inte att det behöver vara en klassfråga att äta kött som är bättre för miljön.

– Om du äter mindre kött, och väljer ett bättre kött så får du ju samma budgetnivå på det hela.

”Äta sig mätt på kött är väldigt obalanserat”

Kocken Paul Svensson är positiv till märkningen och tycker att svenskar länge ätit obalanserat.

– En måltid där uppbyggnaden är att du ska äta dig mätt på kött är en väldigt obalanserad måltid redan i grunden. Att gå till grönsaksdisken innan du går till köttdisken gör att korgen är halv- eller helfull när du kommer till köttet.

Han tycker att det finns olika perspektiv när det gäller att njuta av mat, där det inte bara handlar om att äta ett smakrikt kött.

– Om du får bilden framför dig av ett välmående djur i en välmående natur som skapar en välmående framtid. Det är också ett sinnligt perspektiv utifrån smak som gör att smaken blir ännu mer intensiv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer