Aktuellts politiska kommentator Margit Silberstein har gjort sin sista arbetsdag på SVT och tackades av idag. Foto: Martin Josephson / SVT

SVT-profilen Margit Silberstein går i pension: ”Det känns overkligt”

Publicerad

Efter en lång journalistkarriär slutar nu Aktuellts politiska kommentator Margit Silberstein.

Margit Silberstein började sin karriär som reporter på Motala Tidning som 26-åring. Sedan har hon jobbat på Sveriges Radio, Svenska Dagbladet, Göteborgsposten och SVT, där hon i dag jobbar som politisk kommentator. Drygt 40 år senare blir hon avtackad. Hon har nyligen fyllt 67 år och tvingas därför nu sluta sin anställning.

– Det känns overkligt, konstigt och vemodigt att sluta, säger Margit Silberstein, som gärna hade fortsatt jobba på SVT men säger att hon är en sådan som ”gillar läget”.

Vilken är höjdpunkten under ditt arbetsliv?

Tre politiska kommentatorer, Margit Silberstein, Mats Knutsson och K G Bergström läser utalande från Socialdemokraterna i samband med överlämnandet av den ekonomiska vårpropositionen till Riksdagen 2011. Foto: TT

– Oj, det är så många år. Men kanske när jag var ny och jobbade på Motala Tidning och bevakade de äldres dåliga situation. Efter att det skett en förbättring så blev jag hyllad med blommor av de äldre. Då var jag väldigt nöjd och förstod att jag kunde påverka med journalistiken.

Fnissade tills Carl Bildt blev förbannad

Och vad finns det för pinsamt minne?

– Vid två olika tillfällen när jag skulle kommentera flyktingpolitik i Aktuelltstudion så skulle jag citera Stefan Löfven som sagt ”Vi reser inga murar”, men jag sa fel och sa istället ”mitt Europa bygger murar”, jag gjorde dessutom samma fel vid två olika tillfällen.

Men det låter ju inte så farligt. Finns det något mer pinsamt?

Margit Silberstein, Maria Erixsson och Richard Myrenberg som jobbade tillsammans på SR:s Godmorgon världen i början av 00-talet. Foto: Sören Vilks / SR Bild

– Jag och min vännina Annika Ström Melin väntade på en pressträff med Carl Bildt och höll på att skämta. När pressträffen började var vi fulla i skratt och kunde inte sluta fnissa. Carl Bildt var väldigt irriterad och slängde nästan ut oss.

”Ska verkligen inte sluta jobba”

Hur bra är egentligen din relation till politikerna?

– Vi är verkligen inte kompisar, men jag tycker att vi har en bra relation. Jag får bra kontakt och kan skoja med dem.

Vad ska du göra nu?

– Jag ska verkligen inte sluta jobba. Jag kommer bland annat skriva för DN och Fokus och jobba för SR:s Godmorgon världen och Studio Ett.

Expressen har uppmärksammat att Margit Silberstein är långt ifrån ensam om att tvingas sluta på SVT på grund av åldern och i en debattartikel uppmanar riksdagsledamoten Mats Persson (L) SVT att låta Margit Silberstein jobba kvar.

LÄS ALLA MARGIT SILBERSTEINS ANALYSER på hennes profilsida

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer