Foto: TT

Ministern backar polisledningen

Publicerad

Polisförbundet är mycket kritiskt till omorganisationen inom polisen. Men inrikesminister Anders Ygeman (S) menar att man inte bör dra ned på tempot i organisationen. – Det kan få rakt motsatt effekt och bara förlänga plågan.

Sedan den 1 januari i år jobbar polisen i en ny, sammanslagen organisation istället för 21 lokala myndigheter. Kritiken mot den nya organisationen har varit utbredd inom polisen.

Poliser har bland annat skickats tiotusentals protestbrev från olika delar i landet till landets makthavare och rikspolischefen.

Dessutom anser Polisförbundets medlemmar att omorganisationen har skapat kaos och vill nu tillfälligt stoppa delar av reformplanerna.

– Just nu med flyktingströmmar, ökat terrorhot och all grov brottslighet så behövs vårt fokus och effektivitet kring detta. Då går det inte att genomföra en så här stor omorganisation i den här storleken, med alla andra krav vi har på oss, säger Lena Nitz till SVT Nyheter.

”Kan förlänga plågan”

Det här är inte rätt väg att gå, menar inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Jag tycker att man ska ta kritiken på allvar, samtidigt tror jag att det vore fel att dra ned på tempot i omorganisationen. För omorganisationen i sig skapar en del oro inom polisen, och den oron ska man inte dra ut på längre än nödvändigt.

Varför inte dra ned på tempot lite för att lätta på trycket?

– För att risken finns att det skulle få en rakt motsatt effekt och bara förlänga plågan så att säga, och att vi då bara skulle ha mer osäkra beslutsstrukturer och mer osäkerhet i organisationen, säger Anders Ygeman (S).

Rikspolischefen: ”Två stökiga år”

Rikspolischef Dan Eliasson håller med om att 2015 varit ett ”stökigt år”.

– När det gäller omorganisationen så vet vi ju sedan länge att det här skulle bli stökiga år, 2015 och 2016. Vi måste ta oss igenom det här tillsammans.

Han säger även att polisernas löner är för dåliga.

– Jag tycker att många poliser, framför allt de yngre, är underbetalda. Vi är just nu i en revision och vi försöker hitta någon väg framåt så att vi kan tillgodose de önskemål som finns, säger Dan Eliasson till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer