Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Färre än väntat kom in på den svenska arbetsmarknaden, detta trots löften från den förra regeringen. Hör tidigare integrationsminister Anders Ygeman (S). Foto: SVT

Ygeman (S) om arbetslösheten: ”Ett underbetyg”

Uppdaterad
Publicerad

Förra våren lovade dåvarande regering och integrationsminister Anders Ygeman (S) snabba åtgärder för att de som flytt från Ukraina skulle komma in på den svenska arbetsmarknaden. Ett år senare går de flesta fortfarande utan arbete – och färre än väntat har hittat till Arbetsförmedlingen. 

– Det är ett naturligtvis ett underbetyg, säger han idag.

Ett år efter att en majoritet av de som flydde från Ukraina till Sverige anlände går de flesta fortfarande utan arbete. Gång på gång har ukrainare själva och frivilligorganisationer larmat om brister i mottagandet.

– Det finns säkert saker vi hade kunnat göra annorlunda. Så här i efterhand kan man konstatera att vi kanske borde mött upp med fler åtgärder tidigare, säger Anders Ygeman (S).

Bland annat menar han att språkundervisningen borde stärkas.

– Min bild utifrån är att nuvarande regering inte har tagit stafettpinnen vidare, säger Anders Ygeman.

Nuvarande integrationsminister Johan Pehrson (L) kommer till SVT:s Aktuellt ikväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.