• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Polis eskorterar asylsökande från ett Öresundståg som stannat vid Hyllie station utanför Malmö efter genomförd gränskontroll. Foto: TT

Ygeman skriver brev om gränskontroll

Uppdaterad
Publicerad

Sverige skickar nu, tillsammans med bland andra Danmark och Tyskland, brev till EU-kommissionen om framtiden för gränskontrollerna.

– Vi behåller vår handlingsfrihet att kunna förlänga gränskontrollerna, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT.

Han betonar att brevet inte innebär att regeringen har fattat beslut om vad som ska ske med de så kallade inre gränskontrollerna, som nu gäller till den 11 november.

I brevet motiverar undertecknarna för EU-kommissionen varför de anser att det finns rättslig grund för att förlänga kontrollerna, om de beslutar sig för att göra det.

– Om vi inte skrev det här brevet skulle vi inte ha handlingsfrihet att förlänga kontrollerna, säger Ygeman.

Han bedömer att regeringen tar ställning i början av november.

– Först och främst måste vi vänta på besked från kommissionen om de anser att vi har rätt att göra det.

De så kallade id-kontrollerna som sker i Danmark av resande till Sverige måste regeringen också snart sätta ner foten om, de gäller nu till den 4 november. Men för dem gäller att regeringen inte anser sig behöva fråga EU-kommissionen om lov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet