EU-kommissionär Ylva Johansson om gränshindren mot svenskar. Foto: Aktuellt/SVT

Ylva Johansson: ”Lyft interna gränshinder – nu”

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland meddelade i dag att de tar bort karantänreglerna för resande från Sverige. Men till en rad länder kan svenskar inte längre resa fritt.

EU-kommissionär Ylva Johansson (S), med ansvar för bland annat gränsfrågor i EU, kommenterar gränshindren i SVT:s Aktuellt.

– Fri rörlighet är det som gör att vi känner oss som en familj. Vår rekommendation är lyft alla interna gränshinder nu, säger hon.

På frågan om svenskar borde acceptera det här med tanke på att Sverige haft en större smittspridning än till exempel sina grannländer svarar Ylva Johansson nej.

– Läget har förbättrats i Sverige och i stort sett alla medlemsländer. Utvecklingen går starkt åt rätt håll. Vi har också anpassat oss i alla länder till att leva och förhindra att smittan sprids, säger Ylva Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.