Svenskar som vill uppleva turistattraktionen Buckingham palace i London får först sitta i karantän i 14 dagar. Foto: Neil Hall/AP

Svenskar får rött ljus av England – tvingas i karantän

Uppdaterad
Publicerad

England lättar på karantänsreglerna och välkomnar inom kort besökare från ett 60-tal länder. Men svenskar får fortsatt rött ljus – och tvingas sitta i två veckors karantän vid inresa, meddelar den brittiska regeringen.

– Vi respekterar Storbritanniens beslut, säger Anton Dahlquist, presskommunikatör på Utrikesdepartementet.

Sveriges samtliga grannländer och ytterligare ett 30-tal europeiska länder finns med på den brittiska regeringens lista över länder vars medborgare får grönt ljus att resa in i England.

Resenärer från bland annat Tyskland, Italien och Spanien kommer därmed inte längre behöva sitta i karantän under två veckor efter inresa. 

Coronapandemin

– Dagens besked markerar nästa steg i att försiktigt öppna vårt land igen, säger Storbritanniens transportminister Grant Shapps, enligt nyhetsbyrån Reuters.

”Nära dialog”

Men Sverige – tillsammans med bland andra hårt coronadrabbade USA, Ryssland och Brasilien – rödlistas alltjämt av den brittiska regeringen. Svenskar kommer alltjämt att tvingas i karantän.

Svenska Utrikesdepartementet säger att man respekterar den brittiska regeringens besked och följer utvecklingen nära.

– Varje land svarar för sitt eget smittskydd och sina åtgärder som är kopplade till detta. Vi kommer fortsätta ha en nära dialog med Storbritannien kring reserestriktionerna, säger Anton Dahlquist, presskommunikatör på UD.

Schweiziskt karantänkrav

Den nya reglerna börjar att gälla den 10 juli. Undantaget från karantänsreglerna gäller vid inresa till England och inte till övriga Storbritannien. Skottland, Wales och Nordirland har ännu inte annonserat lättare restriktioner, enligt Reuters.

Även Schweiz ställer fortsatt krav på att svenskar sätts i karantän. Regeringen presenterade under torsdagen en lista där Sverige, som ett av sex länder i Europa, får rött ljus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet