Italien öppnade sina gränser för EU och Schweiz den 3 juni. Foto: (Karl-Josef Hildenbrand/dpa via AP

Här är svenska turister välkomna – och inte

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler länder öppnar sina gränser för turism – men inte alla välkomnar besökare från Sverige. Så här ser läget ut just nu i några av svenskarnas favoritresmål i Europa.

Danmark

Svenska turister som är folkbokförda i Skåne, Blekinge, Kronoberg och Västerbotten får resa in i landet. Även svenskar som jobbar i Danmark, har sommarstuga, dansk partner eller annan nära familj i landet kan passera gränsen. Även transitresor är tillåtna.

Coronapandemin

Norge

Norska regeringen har öppnat upp inresa för svenskar som bor i Blekinge, Kronoberg eller Skåne. ”Det kan vara bra att ta med identifikation och något som visar din bostadsadress” skriver norska justitiedepartementet i ett mejl till SVT. Norges migrationsmyndighet säger till SVT att det är gränspolisen som avgör om en person tillåts komma in i landet eller ej.

Finland

Tillåter endast nödvändiga inresor, till exempel för arbete och de som äger hus i Finland.

Tyskland

Tyskland har sedan den 14 juli avskaffat kravet på 14 dagars karantän för personer som reser från Sverige.

Frankrike

Öppnade för turister från andra EU-länder den 15 juni.

Spanien

Har öppnat för turister, även svenskar, sedan den 21 juni. En hälsodeklaration behöver fyllas i. Munskydd är obligatoriskt i Katalonien, Balearerna, Extremadura, Galicien, Murcia, Aragon, La Rioja, Andalusien, Asturien, Cantabria, Navarra och i delar av Baskien. Områdena Segrià och A Mariña är i karantän.

Italien

Alla EU-medborgare välkomna sedan den 3 juni, utan krav på karantän. Det är även möjligt att resa mellan regioner igen.

Grekland

Från och med den 22 juli kan svenskar flyga direkt till Grekland. De svenskar som väljer att resa via alternativa flygrutter bör hålla sig informerade om eventuella ändringar. Resenärer uppmanas att hålla nära kontakt med sina researrangörer och se över sitt försäkringsskydd. I dag tas stickprovskontroller på inresande både vid flygplatserna och landgränserna och den som visar sig bära på smittan sätts i karantän. Resenärer måste även fylla i ett formulär (PLF).

Kroatien

Svenskar, EU-medborgare och de med permanent uppehållstillstånd i EU är välkomna. Dock måste man fylla i ett formulär som heter ENTERCROATIA.

Cypern

Cypern har återupptagit reguljär flygtrafik, men endast till och från vissa länder, enligt en kategorisering utifrån hur situationen för covid-19 bedöms i varje enskilt land. Sverige tillhör inte en kategori varifrån inresa tillåts. Undantag görs för cypriotiska medborgare, de som är bosatta på Cypern, eller de som fått särskilt tillstånd av cypriotiska myndigheter för att återförenas med familj, eller genomföra viktiga affärsresor.

Malta

Öppnade för turister från 18 europeiska länder den 1 juli. Svenskar är ännu inte med på listan över välkomna nationaliteter.

Portugal

Öppet för turister som anländer med flyg. Svenska medborgare med uppehållstillstånd eller uppehållsrätt i Portugal tillåts även att passera gränsen från Spanien med bil.

Storbritannien

Från den 8 juni måste alla som anländer med flyg, färja eller tåg isolera sig i två veckor, vilket även gäller britter.

Tjeckien

Svenskar och britter släpps, med vissa undantag, inte in i landet.

Polen

Ännu inte öppet för utländska resenärer, såvida de inte är gifta med en polsk medborgare eller har polska föräldrar.

Nederländerna

Öppnar den 15 juni för fritt resande till och från tolv länder. Inresande från Sverige och Storbritannien måste tills vidare räkna med två veckors karantän vid inresa.

Belgien

Öppnar den 15 juni för inresor från samtliga EU-länder, samt Storbritannien, Norge, Schweiz, Liechtenstein och Island.

Baltikum

Sedan 1 juni får resenärer från samtliga EU-länder resa in i Estland. Lettland och Litauen tillåter för närvarande enbart resenärer från de baltiska grannländerna.

Österrike

Öppet för samtliga grannländer förutom Italien. Resenärer från andra länder måste presentera ett högst fyra dagar gammalt friskhetsintyg, och den som saknar intyg måste i stället isolera sig i 14 dagar. Att resa genom landet utan stopp är tillåtet.

Turkiet

Tillåter ej inresa för utländska resenärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet