Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Diamant Salihu: I deras bubbla handlar det bara om att leva eller dö Foto: SVT

Yngre kriminella ökar risken för att oskyldiga drabbas: ”Skoningslösa”

Uppdaterad
Publicerad

Många oskyldiga och anhöriga drabbas när personer från den organiserade kriminella världen söker hämnd mot varandra. Att våldsverkarna ofta bara är tonåringar kan öka risken för att utomstående ska drabbas.

– Det finns ett stort inflöde av unga personer som är beredda att ta till våld, som inte tänker på konsekvenserna. säger SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu.

Flera utomstående personer har skadats eller skjutits ihjäl i uppgörelser bland gängkriminella under de senaste åren. 

Senast i förra veckan sköts en 50-årig man ihjäl i en villa i Tullinge. Mannen var pappa till en gängkriminell 25-årig man som misstänks för inblandning i en skjutning mot släktingar till “Kurdiske räven”.

Går på anhöriga

Under åren 2020 till 2021 drabbades 18 utomstående personer av grovt våld som egentligen var riktat mot någon annan, visar preliminära siffror från polisen.

– När man inte kommer åt de som är inblandade så går man medvetet på anhöriga för att man vill skicka en signal: om ni inte backar så kommer vi att vara skoningslösa, säger Diamant Salihu, SVT:s kriminalreporter, i Aktuellt.

“Beredd att ta nästa steg”

I den senaste tidens våldsvåg i Stockholm tittar polisen på flera fall där personer utan koppling till kriminalitet kan ha angripits.

– Man har lärt sig i de här miljöerna att när man inte kommer åt de man vill skada så är man beredd att ta nästa steg för att skada familjemedlemmar, släktingar, grannar, alla som råkar vara på den adressen där man är skriven, säger han.

Yngre förövare ökar risken

I och med att gärningsmännen blir allt yngre tror polisen att risken blir allt större att utomstående drabbas.

 – Det finns ett stort inflöde av unga personer som är beredda att ta till våld, som inte tänker på konsekvenserna. De äldre utnyttjar det, säger Diamant Salihu.

Han menar att få av dem förstår vad de ger sig in på och nöjer sig med att de får status, pengar till skulder och stöd i egna konflikter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.