Yoga som medicinsk rehabilitering

Uppdaterad
Publicerad

Den som har drabbats av en hjärtinfarkt kan bli friskare med hjälp av yoga. Nu kommer Danderyds sjukhus utanför Stockholm att erbjuda yoga som rehabilitering för sina hjärtpatienter.

I en studie, där 60 patienter från hjärtintensiven på Danderyds sjukhus ingår mäts blodtrycket och stresshormonet kortisol. Alla som deltar i studien har haft en eller flera hjärtinfarkter. Hälften av patienterna fick göra sjukgymnastik och hälften yoga.

-I yogagruppen sänktes kortisolhalten, men i sjukgymnastikgruppen ökade halterna lite och det är likadant med blodtrycket, säger forskaren Maria Nilsson.

Enligt studien har alltså yoga-rehabiliteringar god effekt på hjärtpatienter.

”Påslag på alla organ”

Christina Bäckmar har haft tre hjärtinfarkter. Hon är en av dem som ingår i studien. Efter att hon började öva yoga har hennes medicinering halverats.

-Blir jag avslappnad så fungerar allt bättre i min kropp. Är jag spänd och stressad är det ett påslag på alla organ, säger hon.

Den yogaform som patienterna fick utöva kallas Kundalini-yoga. Den härstammar från Indien och har utövats i flera tusen år och nu blir den en del i den rehabiliteringen för hjärtinfarktspatienter. En central övning heter eldandning. Det är en andningsteknik där man slappnar av i magen och andas kort in och ut genom näsan.

-Det har en väldigt energigivande och blodrenande och lugnande funktion, säger instruktören Göran Boll.

Anna Olsdotter Arnmar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.