Yordanos Bisrat Shibeshi har fått jobb. Foto: SVT

Yordanos fick jobb: ”Jag behöver inte bidrag, det är frihet”

Uppdaterad
Publicerad

I januari gick fyra av tio nyanlända vidare från etableringsuppdraget till jobb eller studier. En av dem som hittat jobb är Yordanos Bisrat Shibeshi från Eritrea. Efter 3,5 år i Sverige fick hon sitt första jobb, som undersköterska.

Det är en lugn förmiddag i början av mars, och inne på Attendos äldreboende i Stockholmsförorten Kista hjälper Yordanos Bisrat Shibeshi en av de äldre med medicinerna.

Så här lugnt var inte livet för några år sedan. Sommaren 2014 kom Yordanos Bisrat Shibeshi till Sverige från Eritrea. En lång resa som tog henne genom bland annat Sudan och Libyen.

Året efter, i augusti 2015, fick hon permanent uppehållstillstånd, och hamnade i det så kallade etableringsuppdraget. Det är en period på ungefär två år då nyanlända som fått uppehållstillstånd ska få hjälp att lära sig svenska och komma in på arbetsmarknaden.

Yordanos fick jobb

För Yordanos Bisrat Shibeshi var riktningen redan klar, hon ville jobba inom vården. Därför utbildade hon sig till undersköterska och lärde sig svenska. Hennes etableringsuppdrag avslutades i december 2017, men då hade hon redan fått jobbet på äldreboendet i Kista.

– Direkt som jag fick uppehållstillstånd och kom till Arbetsförmedlingen sade jag till min handledare att jag vill läsa till undersköterska. När utbildningen var klar hittade de den här platsen åt mig. Först var jag här en månad som praktikant. Allt var bra och jag har börjat jobba, säger hon.

För många går det lite sisådär, men i januari gick 4 av 10 vidare från etableringsuppdraget till jobb eller andra studier. Det är den högsta andelen hittills, men mer än varannan behöver alltså fler stödinsatser.

”Det betyder mycket”

Yordanos Bisrat Shibeshi har ett nystartsjobb, och var femte som lämnar etableringsuppdraget har just ett nystartsjobb. Bara 6 procent av de nyanlända går vidare till ett jobb utan statligt stöd. Hon har jobb här fram tills maj, sedan hoppas hon på en vanlig, icke subventionerad anställning.

Vad betyder det att du har ett jobb?

– Åh det betyder mycket. Man måste jobba för att leva här i Sverige, det är viktigt, säger hon med ett stort leende.

Och hon nöjer sig inte med det. Vid sidan av jobbet studerar hon vidare, målet är att bli sjuksköterska. En dröm hon hade redan i Eritrea.

Jobbreceptet: Språk och utbildning

Så vad tror Yordanos Bisrat Shibeshi skulle hjälpa andra då?

– Först kommer språket. Kan man inte språket kan man inte jobba med folk här. Det finns inte så många jobb där inte språket behövs, säger hon.

Språk, utbildning och sedan snabbt ut på praktik och träffa folk, var hennes recept för att få jobb.

– Det känns jättebra. Jag kan göra som jag vill, betala hyran själv, betala allt själv. Jag behöver inte bidrag. Man får självkänsla, det är frihet. Det är jättebra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.