Youtube-profilen Tejbz: Onlinespel räddade mig

Uppdaterad
Publicerad

När den svenske spelprofilen och youtubern Tejbz diagnosticerades med Crohns sjukdom i tonåren intensifierades intresset för onlinespel. Nu berättar han om intresset – och hur han genom att spela träffat vänner för livet.

31-årige Tobias Öjerfalk, mer känd som Tejbz blev känd genom att lägga upp klipp på Youtube där han bland annat spelar tv-och datorspel och kommenterar vad som sker.

Vid sidan om sina filmer som underhåller tiotusentals tvingas Öjerfalk dagligen kämpa med Crohns sjukdom, en kronisk inflammation som drabbar magen.

Crohns sjukdom

– När jag diagnosticerades som 14-åring var spelandet min räddning eftersom jag inte orkade med fysiska aktiviteter. Nuförtiden orkar jag träna och lever ett bra liv, men det finns så många positiva saker som jag har fått genom spelandet, säger han till SVT Nyheter och tillägger:

– Det är också skönt när man går igenom något jobbigt. På så sätt kan man trycka bort alla jobbiga tankar och bara fokusera på att spela.

Vänner för livet

Bland annat har han fått väldigt många vänner genom att spela – vänner som han förmodligen inte skulle ha träffat om det inte vore för spelandet.

– Jag har fått väldigt många vänner genom att spela, vissa har jag haft i över tio år nu och umgås med privat, säger Tobias Örjefalk.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.