Yrkesutbildningen kan drabbas av utdragen regeringskris

Uppdaterad
Publicerad

Den utdragna regeringsbildningen riskerar nu att gå ut över yrkesutbildningen. Yrkeshögskolan ska expandera, men om övergångsbudgeten står sig så kommer anslagen att stanna på 2018 års nivå. I så fall kan 95 procent av de sökande få avslag nästa år.

Yrkeshögskolan utbildar personer framförallt för jobb där det råder brist på kompetens, det kan röra sig om det mesta från bagare till IT. En hög andel får jobb, 93 procent av dem som tog examen vid en yrkeshögskola 2016 hade jobb ett år senare.

Riksdagen har beslutat att yrkeshögskolan ska expandera kraftigt åren 2018–2022, en ökning av studerande och budget med ca 50 procent. Men nu kan den expansionen komma av sig redan nästa år, och en ökning av anslagen frysa inne.

”Utrymme för få nya utbildningar”

Eftersom Sverige fortfarande inte har en ny regering så har vi för första gången en övergångsbudget, där många planerade utgifter ligger kvar på 2018 års nivå.

– Det innebär att de utbildningar som nu är igång och de som fått beslut får fortsätta och avsluta sina utbildningar, men det kommer att finnas utrymme för väldigt få nya utbildningar, säger Thomas Persson, generaldirektör på Myndigheten för yrkeshögskolan.

Så expansionen blir inte av?

– Den blir inte av om beslutet blir enligt den tekniska budgetpropositionen.

Färre ansökningar kan beviljas

Myndigheten planerade för 14 000 nya utbildningsplatser, istället kan det bli cirka 3 000. I så fall kommer bara fem-tio procent av inkomna ansökningar att kunna beviljas.

– Vi kommer inte att kunna bevilja speciellt många utbildningar som kan starta 2019, det innebär att det blir färre studerande som får gå utbildningar, och det blir då färre som står till arbetsmarknadens förfogande. Det leder ju till att företag och offentlig verksamhet kommer få det svårare med sin kompetensförsörjning, säger Thomas Persson.

Problem för skolan

Situationen skapar också problem för skolorna, som inte vet om det kommer att finnas pengar för en expansion eller inte.

– Allting bli ju försenat. Det tar tid för oss att rekrytera till utbildningarna, ett sent besked får konsekvenser för verksamheten. Framförallt för alla studenter som redan nu ringer och undrar om en utbildning ska starta eller inte, säger Madleen Thyrén, som är utbildningschef på Nackademin.

Den osäkra framtiden oroar också näringslivet, där företrädare för tolv av näringslivets branschorganisationer i en debattartikel varnat för att Sveriges välstånd drabbas om företagen inte kan växa och skapa fler arbetstillfällen. Nu uppmanar man riksdagspartierna att nå en uppgörelse om extra pengar före jul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.