Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
5 400 svenskar riskerar att dö enligt ett värstascenario. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Över 1,2 miljoner ovaccinerade – epidemiolog fruktar ny dödsvåg

Uppdaterad
Publicerad

Över 1,2 miljoner svenskar är helt ovaccinerade mot covid-19 och vaccinationstakten har avtagit drastiskt under hösten. Enligt beräkningar från Region Stockholm riskerar ytterligare 5 400 svenskar att dö i pandemin fram till sommaren – ett värstascenario som skulle kunna undvikas om fler vaccinerade sig.

Stefan Fors, epidemiolog i Region Stockholm och är oroad. Vaccinationstakten har minskat sedan oktober och just nu är cirka 82 procent av landets befolkning (över 16 år) vaccinerade med två doser. Över 1,2 miljoner av alla svenskar över 16 år har inte tagit någon vaccindos alls.

– Det finns fortfarande en hel del potential för död och elände i den här pandemin, säger Fors till SVT.

Minst 2 200 på iva

Om vaccinationsviljan inte ökar – i kombination med att smittspridningen tar fart, riskerar 5 400 personer att dö i Sverige innan sommaren. Det visar Regions Stockholms beräkningar för värstascenario. Beräkningarna visar också på 21 650 sjukdomsfall varav minst 2 200 personer måste få intensivvård.

Jämför med Portugal

Men många av dödsfallen kan undvikas om fler vaccinerar sig. Stefan Fors jämför med Portugal som har högre vaccinationstäckning än Sverige.Där är 88 procent av hela befolkningen, inklusive personer under 16 år, vaccinerade. Motsvarande siffra för Sverige är drygt 70 procent.

– Skulle vi uppnå det i Sverige skulle vi kunna undvika fyra femtedelar av de dödsfallen vi räknat på.

Rapporten ges ut av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin i Region Stockholm i samarbete med Smittskydd Stockholm och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Den finns att läsa här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.