Justitiekansler Marie Heidenborg har inlett en förundersökning med anledning av misstanke om yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp. Beslutet fattades på måndagen av JK.
JK har gett vice chefsåklagaren Karin Lindell uppdraget att genomföra förundersökning och sedan redovisa resultatet till JK.
Anmälan gäller en bild som förekommer i anslutning till en insändare – ”Kamp mot folkförintelsen” – som har publicerades på nazistiska Nordfonts sajt 2016. I bildens ena hörn finns bland annat ett hakkors, uppger JK, enligt nyhetsbyrån Siren.
Andra förundersökningen
Den 17 januari 2019 inledde Justitiekanslern en förundersökning som gäller 16 artiklar på Nordfronts sajt. Artiklarna handlade om NMR:s olika klistermärken. Även denna förundersökning gäller hest mot folkgrupp.
Tidigare domar
I oktober 2018 dömdes den tidigare ansvarige utgivaren för hets mot folkgrupp i 61 fall. Han fick en villkorlig dom och dagsböter på 4 000 kronor i det största tryckfrihetsmålet hittills i Sverige, enligt SVT Nyheter Örebro.
De flesta av åtalspunkterna gällde då artiklar på webben som handlar om hur hur olika platser affischerats med bilder av Adolf Hitler. Den dömde har nekat till anklagelserna.
Fakta om Justitiekanslern
- Justitiekanslern har i dag ett flertal arbetsuppgifter, vilka alla kan sammanfattas under benämningen ”statens jurist”
- Justitiekanslern är ensam åklagare när det gäller tryck- och yttrandefrihetsbrott, dvs. när det är fråga om otillåtna uttalanden i tryckta skrifter, radio- och televisionsprogram samt s.k. tekniska upptagningar, dvs. DVD- och CD-skivor, videogram m.m.
- Justitiekanslern har också andra åklagaruppgifter enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.
- En annan viktig uppgift för Justitiekanslern är att vara statens ombud. Denna uppgift innebär att Justitiekanslern företräder staten i vissa rättegångar som rör statens rätt, främst skadeståndsmål. Justitiekanslern är alltid behörig att föra statens talan men ofta ankommer detta på andra myndigheter, t.ex. Skatteverket, Försäkringskassan, Kronofogdemyndigheten och Polismyndigheten.
- Justitiekanslern har i likhet med Riksdagens ombudsmän (JO) tillsyn över myndigheter och deras tjänstemän.
- Justitiekanslern har också möjlighet att på frivillig väg reglera vissa skadeståndsanspråk som riktas mot staten.
TT