”Tarmcancer är en lömsk sjukdom som ofta upptäcks för sent eftersom den inte ger några symptom”, säger Daniel Sjöberg, specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar vid Falu lasarett. Nu ska region Dalarna börja screena personer för sjukdomen. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Ytterligare fem regioner startar screening för cancer i tarmen

Publicerad

Tarmcancer är en av våra dödligaste cancersjukdomar men överlevnaden skulle kunna förbättras om cancern hittades i tid.

Under 2021 börjar därför äldre personer i region Dalarna, Skåne, Örebro, Östergötland och Norrbotten screenas för sjukdomen.

Varje år insjuknar cirka 6 500 svenskar i tarmcancer. Sjukdomen blir vanligare ju äldre man blir och det är den cancerform som orsakar tredje flest dödsfall i landet.

– Det är en lömsk sjukdom som ofta upptäcks för sent eftersom den inte ger några symptom när den utvecklar sig i tarmen, säger Daniel Sjöberg, specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar vid Falu lasarett.

Letar efter osynligt blod

Överlevnaden ökar om man hittar tarmcancern i tid genom att screena med avföringsprov. Om provet visar på osynligt blod kallas patienten till koloskopi, en kameraundersökning av tjocktarmen.

De flesta länder i Europa har redan infört screening för tarmcancer men Sverige ligger efter.

Daniel Sjöberg, specialistläkare vid Falu lasarett. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Det har gått sju år sedan Socialstyrelsen rekommenderade nationell screening av alla 60-74-åringar men hittills är det bara två regioner som gör det – region Stockholm och Gotland har screenat i över ett decennium. Först i år erbjuder ytterligare fem regioner tjänsten till sina invånare, medan det dröjer för övriga 14 regioner.

Börjar med 60-åringar

Region Dalarna är först ut med screening av alla 60-åringar från och med mars. Sedan följer Skåne, Örebro, Östergötland och Norrbotten efter under året.

Bristande koloskopikapacitet är förklaringen till att det tagit så lång tid för flera regioner att införa screeningen.

– För 10 år sedan hade vi endast hälften av Stockholms kapacitet och därför har vi begränsat resursen till de patienter som har symtom. Nu har vi byggt ut kapaciteten och kommer att fortsätta att göra det, säger Reidar Källström, chef för Centrum för kirurgi, ortopedi och cancervård i region Östergötland.

Verksamheten kommer att byggas upp successivt och om tre till fyra år hoppas regionerna kunna screena alla 60 till 74 åringar vartannat år.

En patient genomgår en koloskopiundersökning på Falu lasarett. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

”Kan rädda 300 liv om året”

Om alla 21 regioner i landet screenade den rekommenderade åldersgruppen skulle dödligheten kunna minskas med 15 procent.

– Det innebär att man skulle kunna rädda cirka 300 liv varje år, säger Daniel Sjöberg.

Screeningen gör också att man hittar förstadier till cancer, polyper som kan opereras bort i tid så att patienterna slipper mycket lidande och en svår behandling.

Det här är några symptom som kan bero på cancer i tjocktarmen eller ändtarmen. Du kan ha ett eller flera av dem:

  • Blod i avföringen.
  • Behov att bajsa oftare eller mer sällan än tidigare.
  • Annan form eller utseende på avföringen än tidigare.
  • Slem i avföringen.
  • Svårt att bajsa och en känsla att inte lyckas tömma tarmen helt.
  • Tappad aptit eller ont i magen. Det är dock ovanligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.