• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

SD-kampanjen kommer inte att dömas för hets mot folk-grupp, menar yttrandefrihetsexperten Nils Funcke. Foto: TT

Yttrandefrihetsexperten om SD-kampanjen: Inte hets mot folkgrupp

Publicerad

Sverigedemokraternas kampanj har fått många Stockholmare att reagera starkt. Och hos Justitiekanslern strömmar anmälningarna om hets mot folkgrupp in. Men att de skulle kunna fällas bedömer yttrandefrihetsexperten Nils Funcke som uteslutet.

SD-kampanjen fick sitta uppe i lite drygt ett dygn och efter demonstrationen mot SD:s reklamkampanj stormades Östermalms tunnelbanestation av flera demonstranter och affischerna revs ner.

Justitiekanslern har fått in 92 anmälningar och utreder nu om Sverigedemokraternas kampanj mot tiggeri i Stockholms tunnelbana är brottslig.

Borde kunna lagts ner direkt

Men att det skulle vara brottsligt är osannolikt, det menar yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

– Det som förvånar mig att JK inte redan har fattat beslut om att lägga ner ärendet. Det borde ha kunnat gått med vändande post. Yttrandefriheten är till för att kunna diskutera brännande, aktuella och känslig samhällsfrågor. Och även släppa fram yttranden som inte är särskilt välartikulerade eller sakliga, säger Nils Funcke till SVT Nyheter.

Var går gränsen för att en kampanj skulle kunna fällas?

– Gränsen går vid om man försöker uppmana andra att begå fysiska gärningar med hänvisning till deras etnisk bakgrund, säger Nils Funcke.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot SD-kampanj

Mer i ämnet