Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frisören Zandra Ericson är en av många småföretagare som inte kunnat söka statliga stöd under coronakrisen. Foto: Iman Tahbaz, SVT

Hon blir utan statligt stöd i år: ”Känns såklart orättvist”

Publicerad

Frisören Zandra Ericson har förlorat många av sina kunder på grund av coronapandemin. Och trots att regeringen beslutat om ett särskilt krispaket för enskilda näringsidkare har hon inte rätt till något stöd från staten i år.

– Det känns såklart orättvist, säger hon till SVT Nyheter.

Det är framförallt nu under hösten som Zandra Ericson märkt av den stora minskningen då människor uppmanas att inte träffa personer utanför sin familj.

– Just nu är det tungt. Vi har väldigt lite att göra och november är den absolut sämsta månaden sedan pandemin kom. De sista restriktionerna slog lite spiken i kistan. Ingen har någon fest eller bröllop att gå på så man skjuter helt enkelt upp sin tid, säger frisören Zandra Ericson till SVT Nyheter.

Inget stöd i år

De enskilda näringsidkarna kan från och med november söka krispaketet för månaderna mars till och med juli. Men där utesluts bland annat Zandra Ericson, och därför blir hon utan stöd från staten i år. Det är i stället först nästa år som hon kan räkna med några pengar för sin minskade omsättning till följd av coronapandemin.

– Jag tror att jag kommer klara mig året ut, men sedan får vi se hur det fortsätter. Ett halvår till som det ser ut nu, då blir det tufft. Då får jag ta av mina sparpengar, eller ringa mamma och pappa.

”Såklart orättvist”

På samma salong driver vissa frisörer sitt bolag som ett aktiebolag. Under coronakrisen har de till skillnad från Zandra Ericson kunnat korttidspermittera sig själva. Hon tycker att personer med enskild firma glömts bort under pandemin.

– Det känns såklart orättvist eftersom att vi alla här gör samma sak och betalar lika mycket skatt. Men de som har aktiebolag har större chans att få ersättning och vi har det inte. Det känns jättekonstigt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer