Inrikesminister Mikael Damberg i SVT:s Veckans brott. Foto: SVT:s Veckans brott

Inrikesministern: Allvarligt att misstänkta våldtäktsmän inte förhörs

Uppdaterad
Publicerad

Våldtäktsutredningar läggs ned utan att den misstänkte förhörs. Nu kommenterar inrikesminister Mikael Damberg polisens arbete.
– Det är jätteallvarligt, säger han till Veckans brott.

För drygt två år sedan var Jessika, 31, på väg hem från spårvagnen i Göteborg när hon överfölls av en man som försökte våldta henne. Trots att hon kunde uppge det namn som han kallade sig för, den gatan han uppgav sig bo på och att det fanns övervakningsbilder från spårvagnen, lades fallet ner efter ett halvår. Det var först efter att Jessika själv drev på och gick ut i teveprogrammet Efterlyst, som mannen kunde gripas. I förra veckan dömdes han till fängelse för försök till våldtäkt, vilket Veckans brott rapporterat om.

Nyligen kunde Uppdrag Granskning visa att våldtäktsutredningar kan läggas ned utan att den misstänkte förhörts, i strid med de rekommendationer som finns. I exempelvis Karlskrona kommun lades 40 procent av utredningarna som gjordes 2016 till augusti 2018 ner, utan att den utpekade misstänkte förhörts.

Damberg: ”Det är jätteallvarligt”

Nu kommenterar inrikesminister Mikael Damberg polisens arbete med våldtäktsutredningar.

– Det är jätteallvarligt. Vi vet ju i dag hur polis och åklagare ska jobba för att det ska leda till bättre resultat. Granskningen visade att många inte jobbade enligt det vi vet ger resultat och som ger bäst utdelning. Det är en jätteviktig fråga nu att se till att polis och åklagare jobbar enligt de rutiner som finns. Det har också kanske att göra med att vi haft en polisorganisation som har varit väldigt slimmad och för liten, säger han till Veckans brott.

Är det verkligen en resursfråga? Det är ju inte ett evighetsarbete att hålla ett förhör eller knacka dörr på en gata?

– Nej, och det visar att om man följer de rutiner som finns, best practise, tar det inte längre tid utan man får insamlade uppgifter direkt som också håller bättre i domstol. Att göra de här videoförhören på plats, att följa de rutiner som finns, ger ju resultat. Då är det viktigt att hela polisorganisationen och åklagare i hela landet jobbar på samma sätt, säger Mikael Damberg.

Fotnot: Jessika heter egentligen något annat.

Se hela intervjun med Mikael Damberg i Veckans brott Redaktionen, på svtplay.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer