Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ida Alterå, ordförande i Centerpartiets ungdomsförbud kräver genomslag för liberal politik Foto: SVT

Oppositionens motstånd gör Centern osäker på januariavtalet

Uppdaterad
Publicerad

Att oppositionen stoppat två viktiga förslag för Centerpartiet skapar oro inom partiet, och inte minst Centerpartiets ungdomsförbunds ordförande är kritisk till de gamla alliansvännerna.
– Om Moderaterna och KD tillsammans med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna bestämmer sig för att stoppa varenda centerpartistisk reform då är det klart att vi inte kan fortsätta stötta en regering som inte får igenom liberal politik. Vi får se framöver om det är det man bestämt sig för att göra, säger Ida Alterå som är ordförande i Centerpartiets ungdomsförbud.

I dag var första mötet mellan riksdagens partier i finansutskottet sedan den samlade oppositionen bestämt sig för att vilja ge mer pengar till välfärden och finansiera det bland annat genom att ta bort en sänkt arbetsgivaravgift för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

– Jag hade nog inte förväntat mig att M och KD skulle komma överens med V om att höja skatten på svenska företag och försämra integrationen, säger Emil Källström, ekonomisk talesperson hos Centern.

Inom Centern tycks alltså missnöjet vara stort med situationen, inte minst då oppositionen tidigare även sköt upp reformeringen av Arbetsförmedlingen, som också var en centerpartistisk hjärtefråga. Nu är målet att reformeringen av Arbetsförmedlingen istället ska ske 2022.

Moderaterna delar dock inte bilden som Emil Källström målar upp.

– Det är ju inte sant. Det här en subvention som Centerpartiet vill införa, som vi vet har väldigt liten effekt. Vi har en stark företagarpolitik och vi sänker skatten mer än något annat parti i riksdagen så det där är dimridåer.

Ingångsavdraget var en av Centerpartiets huvudkrav i förhandlingarna med Socialdemokraterna för ett år sedan, och frågan är nu hur Januariavtalet påverkas på sikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer