Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) är det för tidigt att säga hur regeringen kommer att svara på oppositionens förslag, om satsningar på 7,5 miljarder kronor till kommunerna och välfärden. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Magdalena Andersson (S) om oppositionens förslag: ”M har lagt sig helt”

Publicerad

Under onsdagen meddelade Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet att man kommit överens om en extra ändringsbudget, med satsningar på 7,5 miljarder kronor till kommunerna och välfärden. Det är omkring 2,5 miljarder mer än vad regeringen tidigare gått ut med. Även Sverigedemokraterna står bakom förslaget.
Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) är det för tidigt att säga hur regeringen kommer att ställa sig till förslaget.

– Vi har precis fått det här beskedet. Vi kommer naturligtvis att analysera det och sedan återkomma. Men jag kan konstatera att: vill man långsiktigt trygga välfärden då är det bra att ha en ordnad budgetprocess. Det har vi haft i Sverige sedan 90-talskrisen

– Det gör att vi har låg statsskuld och har kunnat tillföra stora belopp till kommuner och regioner. Man undergräver det nu när vi har stora behov framöver, säger hon till SVT Nyheter.

Oppositionen vill finansiera sitt förslag, som är ca 2,5 miljarder mer än vad regeringen tidigare gått ut med, genom att dra in Miljöpartiets hjärtefråga friåret,på 216 miljoner kronor och dra in Centerpartiers satsning på slopade arbetsavgifter för enklare jobb, det så kallade ingångsavdraget. Sedan vill man även göra besparingar på lärarassistenter i kommunerna.

– Man tar 500 miljoner från kommunerna och sedan säger man att man har 2,5 miljarder. Men det är ett stöd som går till lärarassistenter och det är klart att det kommer bli väldigt krångligt för de kommuner som nu har anställt lärarassistenter, säger finansminister Magdalena Andersson.

Enligt Magdalena Andersson (S) har både Moderaterna och Vänsterpartiet gjort tydliga uppoffringar i oppositionens förslag.

– Jag kan konstatera att Moderaterna lagt sig helt sig när det gäller rättspaket, det finns ingen överenskommelse där. Och att Vänsterpartiet numera inte har några som helst problem att ha Sverigedemokraterna som ett aktivt stödparti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer