Internetstjärnan PewDiePie. Foto: TT

Internetstjärnan PewDiePie sommarpratar

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske datorspelskommentatorn Felix Kjellberg, som har världens största Youtubekanal, är en av årets sommarpratare.

Felix Kjellbergs Youtubefilmer har visats fyra miljarder gånger och han har 30 miljoner följare på Youtube. Den nionde augusti är det dags för hans sommarprat, där han kommer att berätta hur han gick från att vara en vanlig göteborgare till internetstjärna.

Youtubetittarna får följa Felix när han spelar olika datorspel och kommenterar det som händer. Han går under namnet PewDiePie och använder sig av en stor portion humor och ironi när han kommenterar spelen, som oftast är skräckspel. Namnet PewDiePie har ingen särskild betydelse.

– Men paj är ett bra ord som kan användas till allt.

Tjänar mest på Youtube

Felix Kjellberg har i flera års tid haft en av de mest populära Youtubekanalerna. Nu har han flest följare och enligt tidningen Veckans Affärer är han också den som tjänar mest på Youtube.

I Sverige är det kanske inte så många som känner till Felix Kjellberg, men i Storbritannien söker fans upp hans bostad och ber om autografer. Och när han i förra året skulle ta emot ett pris på Social star awards i Singapore möttes han av en folkhop.

– Jag gjorde misstaget att twittra en bild från poolen på hotellet. Alla förstod var jag var och när jag gick ner till lobbyn stod minst hundra personer där och skrek. En overklig upplevelse. Speciellt av en sån knäpp grej att jag spelar tv-spel. Det är väl inget speciellt med det, kan man tycka, säger han i en intervju med tidningen gp.se.

Pewdiepies stora framgångar har bland annat att göra med att han kommunicerar väl med sina fans.

Det är en bra fråga. Det finns nog inget givet svar på det. Jag tror att min kanal  är något som många unga tycker om att titta på. Man får känna på att spela tv-spel med en kompis.

”River murar”

Samtidigt som Pewdiepie skördar enorma framgångar på Youtube går det vanliga tv-tittandet ner. Men Felix Kjellberg vill inte påstå att de stora tv-bolagen gör något fel även om han tror på en fortsatt uppgång för privatpersoners kanaler på internet.

– Jag tror inte de gör något fel. Men jag tror att vi som finns på Youtube har en väldigt stor fördel. Vi river muren mellan tittarna och oss själva, det går inte på tv på samma sätt. Det ger en närmare kontakt. Statistiken tyder ju på att det kommer att fortsätta.

Finns det någon tanke på att utveckla ditt koncept?

Nja, jag har ju min kontakt med fansen och jag jobbar på dag för dag. Jag tror faktiskt inte att de vill ha mer.

Men vill inte du göra mer då?

Jo lite ibland kan jag känna. Men jag har inga direkta planer än.

Fakta: Felix Kjellberg

Visa

Han föddes i Göteborg den 24 oktober 1989. Efter studenten påbörjade han en utbildning i industriell ekonomi på Chalmers i Göteborg. 2011 blev han tillsammans med italienskan Marzia Bisognin, som också figurerar i hans filmer. Han bodde med henne i Italien och flyttade till Storbritannien 2013.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet