Irans president Hassan Rohani Foto: HO/ TT

Irans president utropar ”seger” över demonstranter

Uppdaterad
Publicerad

Irans president Hassan Rohani utropar ”regeringsseger” över de ”utländska fiender” som han anklagar för att ligga bakom den senaste veckans våldsamma protester.

– Det iranska folket har återigen lyckats med ett historiskt test och visat att det inte kommer att låta fiender dra nytta av situationen, även om de kan ha klagomål om landets regering, säger president Rohani i en kommentar som den statliga nyhetsbyrån IRIB har publicerat.

De veckolånga protesterna är en följd av kraftigt höjda bensinpriser och har hittills krävt över 100 dödsoffer. Michael Page, vice-chef vid människorättsorganisationen Human Rights Watchs Mellanösternkontor, fördömer den iranska regeringens agerande.

– Iranska myndigheter stänger desperat av det globala och interna informationsflödet i Iran i hopp om att omvärlden kommer att blunda för deras brutala nedbrytning, säger han i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.