Ensamkommande flyktingbarn anländer till Hyllie station i Malmö. Under årets första elva månader anvisades nästan 27 000 ensamkommande barn och ungdomar till kommunerna Foto: TT

IVO-larmar om ensamkommande flyktingbarn: Gränsen är nådd

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 30 kommuner har nu anmält sig själva enligt lex Sarah – de klarar inte längre av att ta emot ensamkommande flyktingbarn på ett tryggt och rättssäkert sätt.

Anmälningarna rasar in hos IVO, minst 34 kommuner har nu lex Sarah-anmält sig själva.

– Det är verkligen ett rop på hjälp. Men det ropet har vi väldigt svårt att svara på, säger Birgitta Hagström, avdelningschef på Inspektionen för vård och omsorg (IVO) med särskilt ansvar för ensamkommande flyktingbarn.

#flykt

Desperat ton

Många av anmälningarna andas desperation:

Barn som i tunna kläder får vänta i timmar på tågstationen. Barn som får sova på madrasser i vardagsrum. Sju barn i samma familjehem. Barn som förväxlas. Psykiskt sjuka barn som inte uppmärksammas i tid.

– Vi har svårt att klara uppdraget och om det kommer ännu fler barn blir inte situationen bättre. Barnen som kommer som är skyddslösa och därför vill vi att den här frågan lyfts fram, säger Elsie Johansson, områdeschef för familjehemsenheten Majorna-Linné i Göteborg.

”Slavliknande förhållanden”

SVT Nyheter Väst har tidigare uppmärksammat hur bland annat ensamkommande flyktingbarn far illa. En flicka berättade om slavliknande förehållanden innan hon lyckades fly.

– Jag utnyttjades som hushållsslav, vittnade hon om då.

Samtidigt säger Inspektionen för vård och omsorg att man inte kan använda sina vanliga verktyg.

– Inget blir bättre av att vi stampar med foten, ställer krav, förelägger, hotar med vite. Det här är en politisk fråga, säger Birgitta Hagström till TT.

Informerar regeringen

Myndigheten informerar kontinuerligt regeringen om läget – och på det viset gör alla lex Sarah-anmälningarna från kommunerna stor nytta som faktaunderlag.

– Vi står nu i ett läge där vi ganska snart kommer att säga till regeringen att nu är kommunernas möjligheter definitivt uttömda. Det kommer att ske vilken dag som helst, att vi kommer att säga till regeringen att nu är gränsen definitivt nådd, säger Birgitta Hagström.

Hon menar att väldigt många kommuner gjort allt vad som står i deras makt och långt utöver det. Men Inspektionen för vård och omsorg har inte mandat att peka ut vilka kommuner som inte bör ta emot fler barn och unga.

Stress och ångest

Mörbylånga kommun på Öland är en av alla som anmält sig själv enligt lex Sarah.

Under hösten har 65 ensamkommande barn och unga kommit. HVB-hemmet med åtta platser hyser 24 barn och unga. Personalen har svårt att lära känna de boende och upplever själv att omvårdnaden är långt ifrån optimal. Det finns inte längre tid för gemensamma aktiviteter och personalen noterar ökad stress och ångest hos de unga och även en ökad aggressivitet gentemot personalen.

– Det är en stressad situation. Vissa barn mår dåligt redan när de kommer och personalen hinner inte ta hand om dem på det sätt som de skulle vilja, säger Lillemo Bennsäter, handläggare med lex Sarah-ansvar i Mörbylånga.

Ohållbar situation

Hon menar att socialsekreterarna hamnat i en ohållbar situation, där de känner att de inte längre utför ett rättssäkert arbete, till exempel genom att barn skickas till familjer som inte har hunnit utredas.

I Mörbylånga har nu socialsekreterarna fått viss avlastning genom personalförstärkning och ett nytt boende för unga öppnar i dagarna. Under våren byggs 60 nya modulhus i kommunen för att underlätta flyktingmottagandet.

– Det har blivit lite mer avlastning och personalen ser en ljusning, säger Lillemo Bennsäter.

Fakta: Kommunernas anmälningar

Personal inom bland annat socialtjänsten är skyldig att rapportera missförhållanden i verksamheten. Kommunerna är då skyldiga att utan dröjsmål utreda och avhjälpa missförhållandena. Om det är ett allvarligt missförhållande ska kommunerna göra en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Sarah.

Sedan den första september har minst 34 kommuner anmält missförhållanden inom mottagandet av ensamkommande flyktingbarn:

Alvesta, Forshaga, Göteborg, Habo, Halmstad, Hallstahammar, Helsingborg, Huddinge, Hudiksvall, Håbo, Hässleholm, Jokkmokk, Kalix, Karlskrona, Kiruna, Landskrona, Malmö, Malå, Mullsjö, Mörbylånga, Nacka, Norrtälje, Olofström, Ovanåker, Ronneby, Simrishamn, Sollentuna, Strömstad, Sölvesborg, Tanum, Trelleborg, Uddevalla, Umeå, Västerås.

Källa: Inspektionen för vård och omsorg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet