Uppgifter: Kurdiska milisen håller gränsen till Irak stängd

Uppdaterad
Publicerad

Den turkiska offensiven i norra Syrien har inneburit att hundratusentals drivits på flykt. SVT:s Stina Blomgren och fotograf Pernilla Edholm har besökt ett flyktingläger i norra Irak, dit flyktingarna har svårt att ta sig efter att den kurdiska YPG-milisen uppges ha stängt gränsen från Syrien.

– Jag såg min granne dödas. Han låg på marken och hjärtat kom ut ur kroppen, säger den kurdiska flyktingen Zeinek Youssef Hassan till SVT.

SVT:s utrikeskorrespondent Stina Blomgren och fotograf Pernilla Edholm har besökt ett flyktingläger på den kurdiska delen i norra Irak, på gränsen mot Syrien. Hit kommer det många syriska kurder som flytt undan striderna. Många familjer vittnar alltså om att gränsen på den syriska sidan är stängd, och att man behöver betala smugglare för att ta sig ut.

Enligt uppgifter vill inte den kurdiska YPG-milisen att kurderna lämnar området nu, när självstyrets framtid ska bestämmas. Därför är gränsen stängd.

– Öppnar man gränsen stannar ingen kvar, säger Ibrahim Hussein, också han kurdisk flykting i lägret som Stina Blomgren besökt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.