I ett remissförslag från Naturvårdsverket föreslås att jakt på ekorre ska bli tillåten igen. Foto: Fredrik Von Erichsen, TT arkiv

Jakt på ekorre kan bli laglig igen

Uppdaterad
Publicerad

Den har varit fredad i 18 år – men snart kan ekorren vara lovligt byte igen. Naturvårdsverket föreslår allmän jakt på den lilla gnagaren med den yviga svansen.

I ett remissförslag skriver Naturvårdsverket att jakt bör tillåtas i hela landet mellan den 15 november och 29 februari.

– Det finns en livskraftig stam av ekorre i Sverige. Populationen är beräknad till cirka 200 000 individer och vi ser inga skäl till att jakt ska vara förbjuden, säger Ebba Henning Planck, projektledare för Naturvårdsverkets jakttidsöversyn.

Skinn och kött

Förslaget ska nu ut på remiss för att hämta in synpunkter. Det välkomnas av Magnus Rydholm på Svenska Jägareförbundett:

– Anledningen till att jakten förbjöds var inte att arten behövde skyddas, utan snarare att det var så få som ägnade sig åt ekorrjakt att den lika gärna kunde tas bort. I början på 00-talet var politiken lite mer jaktkritisk än den är i dag.

Jägareförbundet tror inte att ekorrjakt kommer att bli vanlig nu heller. I stället ser man principiella skäl till att förbudet bör tas bort: Finns det vilt i jaktbara stammar så ska det också gå att ta tillvara på för den som vill. I ekorrens fall handlar det om både päls och kött.

Såväl Jägareförbundet som Naturvårdsverket menar att jakt inte kommer ha någon inverkan på antalet ekorrar. Det varierar naturligt år från år och styrs i stället av sjukdomar, tillgången på mat samt hur många rovdjur som jagar dem.

Skadar tak och rövar ägg

– Skyddsjakt är tillåtet redan i dag. Ekorrar kan till exempel orsaka skador på hus om de bygger bo under takpannorna, säger Ebba Henning Planck.

Efter remissrunda är det regeringen som fattar slutgiltigt beslut. Och även om de skulle säga ja till jakt tror inte Magnus Rydolm på Svenska Jägareförbundet att särskilt många djur skulle bli skjutna. Annat var det under första halvan av 1900-talet.

– Min farfar brukade jaga mycket ekorre under krigsåren då pälsen gav bra betalt. Men inte ens han brukade äta köttet.

Fakta om ekorren

  • Ekorren förekommer i alla typer av skogar men är vanligast i barrskog. Den äter främst frön från kottar men också hasselnötter samt bladknoppar, rötter och svamp. Under sommaren tar den också insekter, ägg och fågelungar.
  • Under gynnsamma år kan en ekorre få upp till tre kullar med 3-4 ungar per kull.  Antalet djur varierar starkt mellan olika år, främst beroende på hur mycket mat det finns. Ekorrens främsta fiende är mården, som är en ännu skickligare klättrare.
  • Den röda ekorren, Sciurus vulgaris, finns över hela Europa och vidare österut genom Sibirien så långt som till norra Japan. På de brittiska öarna är arten numera hotad sedan den konkurrerats ut av den mer aggressiva grå ekorren, som planterats in från Nordamerika.
  • Handeln med ekorrens fluffiga vinterpäls, så kallat gråverk, hade stor ekonomisk betydelse under 1500-talet och framåt. Så sent som på 1930-talet motsvarade värdet på ett ekorrskinn en halv dagslön för en skogsarbetare, och det bedrevs omfattande jakt på djuret. Intresset för jakt sjönk därefter. Eftersom jakten i praktiken upphört blev arten totalfredad i Sverige i början av 00-talet.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.