Jan Albert om deltavarianten: Femtio procent mer smittsam

Publicerad

Mer smittsam än den brittiska varianten och eventuellt högre risk att hamna på sjukhus. Vad vet vi egentligen om deltavarianten av coronaviruset? Jan Albert, smittskyddsexpert på Karolinska institutet, reder ut.

Det finns ännu inte fullständiga data kring den så kallade deltavarianten, tidigare kallad indiska mutationen, men tecken tyder på att den är mer smittsam. Jämfört med alfavarianten, också kallad den brittiska mutationen, kan den vara femtio procent mer smittsam, enligt Jan Albert, professor i mikrobiologi och smittskyddsexpert på Karolinska institutet.

– Det finns en risk att vi kommer att se mer smittspridning men förhoppningsvis på en jämförelsevis låg nivå. Det är fullt fokus på att försöka hitta på fall och att begränsa smittspridningen runt dem just nu, säger Jan Albert. 

Hur bra skyddar vaccinet och blir man mer sjuk? I klippet reder Jan Albert ut tre frågetecken kring deltavarianten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet