Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD). Foto: TT

Jan Björklund om KD:s besked: ”Då spricker Alliansen”

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Busch Thor (KD) säger att hon är beredd att regera med stöd av SD. ”Märkligt”, tycker Jan Björklund (L).
– Då spricker Alliansen. Men det finns tre andra partier, säger han till Expressen.

Det finns en oenighet inom Alliansen när det kommer till synen på att bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna.

Både Centerpartiets och Liberalernas partiledare påpekade återigen, i samband med riksdagens öppnande, att en sådan lösning inte är aktuell, men Kristdemokraternas Ebba Busch Thor uttryckte sig annorlunda. Hon sa att hon inte är rädd för att ta stöd av SD om det innebär att Alliansen hamnar i regeringsställning.

Uttalandet fick L-ledaren Jan Björklund att reagera.

– Då säger hon annat än vad hon har sagt under valrörelsen. Märkligt. Då spricker alliansen. Men det finns tre andra partier, säger han till Expressen.

Vill se samarbete över blockgränsen

Till SVT Nyheter säger Björklund att han inte ser någon möjlighet för Alliansen att bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna. I stället krävs ett samarbete med Socialdemokraterna och/eller Miljöpartiet, menar han.

– Tron att Sverigedemokraterna passivt bara skulle rösta igenom alla borgerliga förslag under fyra år är helt orealististisk. Det kräver ett samarbete och förhandlingar med SD och det har alla fyra partiledare på goda skäl lovat inte ska ske, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.