Jan Nylander, kommentator Foto: SVT

Analys: Jan Nylander: Fulspel bakom Ringhals nedläggning

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det var genom ett fult spel i kärnkraftsverket Ringhals styrelse som den statliga eljätten Vattenfall kunde driva igenom en stängning av de två äldsta reaktorerna i Ringhals om senast fem år. Minoritetsägaren Eon blev utmanövrerat trots att bolaget hade rätt att stoppa en stängning i förtid, analyserar SVT Nyheters ekonomireporter Jan Nylander.

Det var i april som Vattenfall presenterade sina planer på en förtida stängning av reaktorerna 1 och 2 på Ringhals. Då var planerna att de båda skulle stängas någon gång mellan åren 2018 och 2020.

Men en förutsättning var att Vattenfall nådde en överenskommelse med den tyska eljätten Eon som äger 30 procent i Ringhals. Aktierna fick Eon som en kompensation av staten för stängningen av Barsebäck, och då skrevs också in att Eon fick en rad rättigheter utöver sitt minoritetsägande. En sådan fråga var att ett beslut om stängning måste fattas gemensamt.

Bråkade om stängningen

Enligt mina källor har de båda ägarna Eon och Vattenfall sedan bråkat om hur en stängning ska gå till. Det har också handlat om hur kostnaderna för avvecklingen ska fördelas.

På ett extrainsatt styrelsemöte i Ringhals i förra veckan avgjordes frågan. Då var det uppenbart att Vattenfall och Eon inte kommit överens. Eon ville inte ha något slutdatum för stängningen och därmed så kunde styrelsen inte ta något beslut.

Men Vattenfalls representanter hittade i stället en annan lösning. Man drev i genom att stoppa alla investeringar i de båda äldsta reaktorerna från år 2017 och gav sedan Ringhals vd uppdraget att utreda vilka konsekvenser ett sådant beslut skulle få. Och på en presskonferens i dag meddelande hon att det innebär att reaktorerna inte kan drivas vidare efter år 2020.

Därmed så kunde majoritetsägaren Vattenfall köra över Eon och stänga reaktorerna trots att styrelsen alltså formellt sett inte fattat något beslut i  frågan.

En del i det stora spelet

Det här är bara en del i det stora spelet som pågår om kärnkraftens framtid i Sverige. Medan Eon bromsat och förhalat en stängning av reaktorerna i Ringhals driver bolaget hårt linjen att de två äldsta reaktorerna i Oskarshamn ska stängas i förtid. Där har minoritetsägaren Fortum satt sig på tvären, vilket gjort att förhandlingarna också har dragit ut på tiden.

Frågan är om Eon kommer att driva i genom en stängning av reaktorerna i Oskarshamn i förtid eller om det bara är en del i en större förhandling med Fortum om att sälja ut kärnkraften i Oskarshamn?

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.