Foto: Jonas Ekströmer/TT

Jimmie Åkesson vill bli justitieminister

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill bli justitieminister om partiet skulle bilda regering med Moderaterna och Kristdemokraterna efter nästa val, rapporterar Dagens Nyheter. Men, Åkesson får kalla handen av moderatledaren Ulf Kristersson som säger att något regeringssamarbete inte är aktuellt.

Enligt Jimmie Åkesson är partiet nu redo för att ta steget in på regeringskansliet. För att Sverigedemokraterna ska stötta nästa statsminister är budgetinflytande ett minimikrav, men Åkesson säger att det troligen behövs mer än så – ministerposter.

– Ja, det är dags nu. Vi har funnits i riksdagen i tio år och jag tycker att vi har visat att vi är beredda att ta ansvar, säger han och tillägger att han hoppas på ett regeringssamarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna efter valet 2022.

– Och om man tittar på de kommuner där vi styr eller hjälper Moderaterna eller Kristdemokraterna att styra – mitt intryck är att man är väldigt nöjd med de samarbetena, säger han.

Jimmie Åkesson säger vidare till Dagens Nyheter att kontakterna med Moderaterna och Kristdemokraterna utvecklats det senaste året och att han själv har bra kontakt med både Ulf Kristersson och Ebba Busch.

– Det är ju inte någon hemlighet att det har utvecklats en relation mellan mig och Ebba Busch och Ulf Kristersson i den meningen att vi stämmer av saker emellanåt. Personkemiskt tror jag att det finns goda förutsättningar att komma överens om ganska mycket, säger Jimmie Åkesson.

Vill bli justitieminister

Skulle en sådan regering bli verklighet har Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson sina prioriteringar klara.

– Ser man till våra profilfrågor så är förstås justitiedepartementet väldigt intressant för oss, säger Åkesson som gärna själv skulle vilja ha en sådan post.

– Ja, absolut.

Jimmie Åkesson säger också att partiet även är intresserat av energifrågorna samt att man även aspirerar på en ministerpost på finansdepartementet.

Kristersson: ”Inte aktuellt”

Men Sverigedemokraternas invit möts med kalla handen från Moderaterna. Partiets pressavdelning säger till SVT man inte har någon som helst avsikt att bilda regering med Sverigedemokraterna och hänvisar till Ulf Kristerssons uttalande i Ekots lördagsintervju tidigare på lördagen:

– Det är inte aktuellt att bilda regering med Sverigedemokraterna. Vi har olika uppfattningar i flera frågor som är grundläggande för en regering, till exempel utrikespolitiken, synen på EU och våra försvarssamarbeten med andra länder.

Kristdemokraterna har avböjt att kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.