Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är svenska jordgubbar verkligen så mycket godare än utländska? Se SVT:s blindtest i klippet. Foto: SVT

Därför kan sommarvärmen leda till färre jordgubbar

Publicerad

Midsommargubbarna är säkrade och om man får tro odlaren är de färre men godare. Men om värmen håller i sig kan säsongen vara över redan i juli.

– Det kommer inte finnas bär i samma omfattning som folk är vana vid, säger jordgubbsbonden Stefan Kallin.

Jordgubbsbonden Stefan Kallin är ganska nöjd med midsommarskörden, men varnar för att årets säsong kan bli mycket kort.

– Det kommer inte finnas bär i samma omfattning som folk är vana vid. Så verkar det vara i hela Sverige, säger Stefan Kallin.

Enligt Stefan Kallin började jordgubbsplantorna blomma ut när värmen kom, och riskerar att blomma över redan inom tio dagar.

– När det är en kallare sommar, som vi hade förr, då kunde de blomma i tre veckor. Och då kunde vi ju skörda ända in i augusti. Nu slutar vi skörda redan i juli.

Färre men värre

Torkan har också inneburit stora problem. Stefan Kallin berättar att det inte har regnat över hans jordgubbsodling sedan mitten av april. Det har gjort att jordgubbarna blivit extra små. Men det kan innebära goda nyheter. Enligt Stefan Kallin är de små jordgubbarna godast.

– Det blir mer smak när det är mindre bär. När de är så där stora kan de ju bli lite blaffiga, men när de är små drar de ihop sig mer, och är mer kompakta. Jag tycker att de blir mycket godare, säger han.

Den oförutsägbara sommaren

Bärrådgivaren Magnus Engstedt oroar sig inte för högsommarens skörd riktigt än.

– För ett par veckor sedan trodde vi att det skulle bli bärbrist till midsommar, men sedan kom ju värmeböljan. Fortsätter värmen kommer säsongen att kortas, men man vet ju aldrig med den svenska sommaren. Det kan ju slå till och bli regn och rusk i juli. Så man ska inte måla fan på vägen än, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.