Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör delägaren Anna Biärsjö berätta om jordgubbarnas önskemål och hur de sköter bevattningen av skenfrukten. Foto: Firas Razak Tuma/SVT

Lovande utsikter: Det blir jordgubbar till midsommar

Uppdaterad
Publicerad

Sol och värme ska det vara om de röda gubbarna får bestämma. Den senaste tidens värmebölja har gjort gott för den svenska klassikern – som mognar i tid.

Enligt Bärfrämjandet ska det gå att servera svenska jordgubbar till midsommar, i hela landet. Eftersom skördarna kommer att klara sig bra, trots den tidigare kalla och frostiga våren, kommer inköp av importerade jordgubbar att minska, enligt Bärfrämjandet.

– Det var lite oroligt när vi hade en så kall vår, men nu har det vänt, säger Anna Biärsjö som är delägare och jordgubbsodlare på ett sjävplocksland i Trelleborg.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Hoppas på regn: ”För jordgubbar är det ett jätteproblem”

Anna Biärsjö hoppas på regn, för sina och andras skördars skull. På gården i Trelleborg har man torkan till trots god tillförsel av vatten även under torka.

– Vi har bevattningsstammar och tar vatten från dammar så vi har ingen brist, men vi hoppas ändå på regn säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet