Och två av hans tre mest förtrogna rådgivare som jobbat nära med honom alltsedan han blev partiledare Mikael Odenberg och Ulrica Schenström har hoppat av. Kvar är bara Anders Borg.
De ständiga affärerna ökar också påfrestningarna i regeringsalliansen. Trots att det är moderata skandaler skadar det hela regeringen. Det hjälper inte att centern, folkpartiet och kristdemokraterna är helt oskyldiga. Stödet för hela regeringen försvagas.
Amatörmässig hantering
Att Ulrica Schenström tvingades avgå kom inte som någon större överraskning. Det enda anmärkningsvärda är egentligen att hon först vid 19-tiden i går kväll meddelade att hon tagit time-out och sen efter kl.1 i natt begärde att få sluta helt. Vad hände däremellan ?
Både Ulrica Schenström och statsministern har hanterat affären amatörmässigt. Reinfeldt har ifrågasatt medias frågor. Schenström har tigit.
Regeringens vägran att ge besked om Schenström var jourhavande säkerhetsansvarig framstår också som en indirekt bekräftelse på att hon var det.
Oerfaren ledare
Hade hon inte varit det skulle knappast någon ha klandrat regeringen för att den lättade på sekretessen och berättade.
Förklaringen till att Fredrik Reinfeldt hamnar i upprepade kriser med sina egna är, tror jag, att han är mer oerfaren som statsminister än de flesta av sina föregångare.
Han hade ingen egen erfarenhet av regeringskansliet innan han tillträdde. Det hade till exempel Carl Bildt 1991. Han arbetade i regeringskansliet redan under Fälldinregeringen.
Stred med Bildt
Den andra förklaringen är att Reinfeldt har ett svagare nätverk än de flesta partiledare. På grund av striden om ordförandeposten i Moderata Ungdomsförbundet, som Reinfeldt vann med knapp marginal, har han bara ungefär hälften av sin egen generation som säkra bundsförvanter.
Reinfeldt kom dessutom i konflikt med Carl Bildt under sin tid som vanlig riksdagsledamot. Även om de två nu försonats, betyder det att Reinfeldt har få förtrogna som han riktigt litar på ur Bildts garde.
Felrekryteringar
Sammantaget har han svagare rekryteringsbas och därmed ökar risken för felbedömningar, vilket har lett till att han rekryterat fel statsråd (Borelius och Stegö-Chiló) och befordrat Ulrica Schenström över hennes kompetensnivå.
Ett sätt att rädda sig ur dagens kris vore att utse en tung, respekterad moderat till Schenströms efterträdare. Till exempel Peter Egardt som med bravur upprätthöll posten i Bildts regering.
Frågan är bara om Reinfeldt litar på en man som är så nära förknippad med Bildt.
Och frågan är också om Egardt känner sig hemma bland de s k nya moderaterna.
K-G Bergström, inrikespolitisk kommentator, Rapport