Efter 344 år på havsbottnen fick Kronans sista två kanoner se dagens ljus. Foto: Farhad Khalili / SVT

Kronan sjönk 1676 – nu bärgas de sista kanonerna

Uppdaterad
Publicerad

Regalskeppet Kronan sjönk under ett sjöslag år 1676. I dag kunde de två sista kända bronskanonerna från skeppet återigen se dagens ljus. Snart kommer skeppets kanoner att återförenas på Kalmar läns museum.

Regalskeppet Kronan sjönk den 1 juni 1676 i ett sjöslag vid Ölands södra udde mellan den svenska och den dansk-holländska flottan. Skeppet kantrade under en allt för hård gir vilket orsakade att krutförådet antändes – och skeppets styrbordsida exploderade.

Nu, efter 344 år på havsbotten, bärgades de två kvarvarande bronskanonerna och flyttades till Kalmar läns museum. 

– 47 kanoner har nu kommit upp. Vi gör en fullständig skepparkeologisk undersökning på Kronan, det är alldeles unikt, säger Örjan Molander, museichef. 

Sedan 1981 har årliga marinarkeologiska undersökningar av Kronan genomförts i Kalmar läns museums regi, mer än 35 000 föremål har bärgats. De nybärgade kanonerna ska först genomgå en konservering och kommer sedan ställas ut tillsammans med de andra 45 tidigare bärgade kanonerna på museet. 

Se bilderna och hör Örjan Molander berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.