Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bränslebristen och svårigheten att ta sig fram är det som märks mest av krisen på Sri Lanka. Det menar Jenny Gustafsson från Göteborg som befinner sig i huvudstaden Colombo. Foto: TT/AP/SVT

Svenska turisten Jenny Gustafsson på Sri Lanka: “Vi har svårt att ta oss runt i stan”

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Gustafsson från Göteborg befinner sig i staden Colombo på Sri Lanka med sin man för att hälsa på hans familj. En resa de gjort många gånger förut men som är annorlunda nu när landet befinner sig i en akut ekonomisk kris och presidentpalatset just har stormats

– Det jag känner av är ju bränslebristen. Vi har svårt att ta oss runt i stan eller utanför. Det märks på gatorna också som är väldigt tomma, säger Jenny Gustafsson och berättar att de även upplever strömavbrott runt två gånger om dagen.

Trots landets svåra ekonomiska och politiska situation känner sig Jenny hittills säker under sin vistelse i landet. Även om hon bara befinner sig några kilometer från Colombos äldre centrala del där flera av massdemonstrationerna har ägt rum.

– Jag känner mig faktiskt helt trygg. Jag känner inte att jag riskerar någonting som turist de gånger vi har lyckats ta oss ut på stan med taxi eller tuk-tuk. Ingen har heller tagit ut ockerpriser eller så men vi har naturligtvis gett extra ändå då vi känner sympati. 

UD avråder från icke-nödvändiga resor  

Sveriges utrikesdepartement, UD uppskattar att omkring 200-400 svenskar befinner sig på Sri Lanka. Sedan i maj i år avråder de från alla icke-nödvändiga resor till landet med anledning av säkerhetsläget.  

”Svenska resenärer på Sri Lanka uppmanas att undvika demonstrationerna och större folksamlingar, följa lokala myndigheters anvisningar samt hålla sig uppdaterade om läget. Resenärer uppmanas också att kontrollera med sin researrangör eller hotell hur detta kan påverka vistelsen i landet” skriver UD till SVT Nyheter.

UD uppmanar också resenärer att ta del av information från den svenska ambassaden via appen UD Resklar eller Sweden Abroad samt att anmäla sig till svensklistan, en lista över vilka svenska medborgare som befinner sig i landet.

Hör Jenny Gustafsson berätta om hennes resa på Sri Lanka i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer