Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör svampkonsulent Rut Folkes bästa tips på hur, var och när man ska plocka svamp. Foto: TT

Kantarellerna är redan här: ”Det magiska ordet är regn”

Publicerad

Svampentusiaster har redan kunnat plocka årets första kantareller – och de har ösregnet att tacka. Svampkonsulenten Rut Folke siar om goda förutsättningar för både kantarell och Karl Johanssvamp.

Först kom torkan, sedan regnet. Stora delar av landet har sett ordentliga skyfall den senaste veckan – vilket har blivit startskottet för årets kantarellsäsong.

Enligt svampkonsulenten Rut Folke har kantarellerna redan börjat dyka upp i svenska skogar. Men att de kommer redan i början av juli menar hon egentligen inte hör till ovanligheterna. 

– Det är snarare tvärtom. Kantarellerna brukar börja visa sig redan vid midsommar, säger hon.

Efter regn kommer svamp

Det är framför allt runt Stockholm och Uppsala som kantarellerna har börjat skymtas, men också på västkusten och i Halland.

– Det magiska ordet är regn. Vi behöver nederbörd som verkligen tränger ner i marken. Det räcker inte med en skur, utan det behövs påfyllning för att det ska komma svamp.

Enligt Rut Folke är det inte bara kantarellerna som gynnats av sommarens oberäkneliga väder.

– En varm, torr period som följs av regn brukar leda till ett bra Karl Johan-år. Så vi håller tummarna för det.

Hur blir hösten?

Hur hösten blir är det fortfarande svårt att förutspå, menar Rut Folke. Men för att få ett riktigt bra svampår krävs ännu mer regn.

– Värme och nederbörd, det är de två nycklarna. Och som sagt måste det komma regelbundet regn, det är det allra bästa. Men det får ju gärna komma på nätterna, så de som njuter av solen också får sin del av sommaren.

Men var hittar man kantarellerna? Hör svampkonsulentens tips i videon ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.