Lokförare och annan personal som arbetar under jord kan i dag gå i pension vid 52 års ålder, ett decennium tidigare än den normala lagliga pensionsåldern för en full offentlig pension.

Kaos i Paris kollektivtrafik – strejk över pensionsreform

Uppdaterad
Publicerad

Pendlare i Paris möttes av resekaos på fredagen när transportarbetare strejkade mot en planerad pensionsreform som bland annat innebär att deras pensionsåldern höjs.

Tio av Paris 16 tunnelbanelinjer och två stora regionala tåglinjer stängdes ner under fredagens rusningstrafik.

Fackföreningarna vill att strejken, som förväntas bli den största sedan 2007 i Paris, ska skicka en varning till Macrons regering – som planerar att slå samman Frankrikes 42 olika pensionssystem till ett enda poängbaserat system.

Får vanligtvis pension tio år tidigare

Lokförare och annan personal som arbetar under jord kan i dag gå i pension vid 52 års ålder, ett decennium tidigare än den normala lagliga pensionsåldern för en full offentlig pension.

Transportarbetare säger att den nya allmänna pensionen skulle tvinga dem att arbeta längre genom att ta bort sin rätt att gå i pension tidigt.

Premiärministern lovar lyssna – får kritik

Premiärminister Édouard Philippe lovade på torsdagen att ta sig tid att noggrant lyssna på fackföreningar och ta hänsyn till den allmänna opinionen efter att ha tidigare ställts inför kritik för att ha slagit dövörat till.

”Premiärministerns tillkännagivanden kommer inte att ha någon inverkan. Strejken har inletts och deltagandet kommer att bli massivt,” berättade Frederic Ruiz, som är chef för fackföreningen CFE-CGC vid RATP, Paris kollektivtrafikföretag, till Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.