Kärnkraften hotad enligt branschen – pressen på regeringen ökar

Uppdaterad
Publicerad

Pressen på regeringen att fatta beslut om vad som ska hända med det radioaktiva kärnbränslet ökar. Om inte ett besked lämnas inom en snar framtid riskerar nuvarande lager att bli fulla och kärnkraftverken tvingas stängas, det varnar branschen.

I dag förvaras det använda kärnbränslet i ett mellanlager i Oskarshamn. Där ligger avfallet i väntan på att frågan om ett slutförvar ska lösas.

Mellanlagret börjar dock bli fullt och om regeringen inte agerar snabbt kan svenska kärnreaktorer tvingas stängas ned om bara några år.

– Den 31 augusti i år måste vi ha ett besked kring ett utökat mellanlager i Oskarshamn för att kunna ta emot bränsle enligt den plan som finns. Kan man inte det riskerar vi att inte kunna starta upp Forsmark 2 efter den årliga avställningen i maj år 2024, säger Björn Linde, vd för Vattenfalls verksamhet vid Forsmark och Ringhals.

Regeringens plan

Den ansökan som regeringen nu ska ta ställning till innehåller flera delar. Den handlar dels om ett utökat mellanlager, men också om att få bygga det slutförvar där avfallet så småningom ska lagras i 100 000 år.

Efter påtryckningar från branschen lämnar nu regeringen följande besked.

– Vi delar upp ansökan i två delar, mellanlagret för sig och slutförvaret för sig, då skulle vi klara av den här tidsplanen, säger miljöminister Per Bolund (MP).

Stort missnöje

Regeringens plan skulle lösa det akuta hotet om nedstängning, men industrin är inte nöjd med beskedet från Per Bolund. De menar att hela ansökan måste godkännas för att framtidssäkra kärnkraften och att det är bråttom. 

Även från oppositionen växer kritiken mot regeringen.

– För mig är det uppenbart att det tyvärr är Miljöpartiets avoga inställning till kärnkraften som spiller över på regeringen och gör att man inte kan fatta nödvändiga beslut. Det är beklagligt för det här kommer kunna drabba hela svenska folket och industrin på ett förödande sätt, säger riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD).

Är det svårt för dig som miljöpartist att fatta beslut om ett slutförvar?

– Nej, däremot ser jag som miljöminister att jag har ett stort ansvar att fatta ett grundat beslut som också ger den trygghet som jag tycker att svenska folket förtjänar. Det vill säga att det här avfallet faktiskt kan hållas avskilt från människa och miljö i hundratusen år, säger Per Bolund (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.