Alla par ska få skaffa två barn, slår Kommunistpartiet fast i en kommuniké, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina. Förändringen sker efter årtionden av lidande med tvångssteriliseringar och påtvingade aborter. Ettbarnspolitiken utformades under sent 1970-tal med syfte att stoppa den snabba befolkningstillväxten, och enligt regeringen har den hindrat 400 miljoner barnafödslar.
Den har också gett Kina en rejäl slagslida i könsbalansen, flickor har aborterats och pojkar har behållits. I dagens Kina söker många män desperat fruar, men utan framgång.
– Vi pratar om mellan 20 och 30 miljoner unga män som inte kommer att kunna hitta någon fru, säger Steve Tsang, professor vid universitetet i Nottingham, till The Guardian.
Tandlös politik
I realiteten har lagen spelat en mindre roll i dagens Kina. I de stora städerna har det funnits vägar att gå runt den och på landsbygden har det varit tillåtet att skaffa ett andra barn om det första barnet är en flicka eller har en funktionsnedsättning.
Hans Rosling, folkbildare och professor i internationell hälsa anser att lagen borde ha tagits bort för minst tio år sedan.
– Den fyller ingen funktion överhuvudtaget, de (Kina) har det motsatta problemet, säger han till TT.
Kinas åldrande befolkning har blivit ett konkurrenshinder då landet inte längre har tillräckligt mycket billig arbetskraft. Det är inte heller tillräckligt rikt för att försörja den åldrande befolkning, tror Kinakännaren Kristina Sandklef.
– Men det handlar inte bara längre om billig arbetskraft, utan också att få fram kvalificerad arbetskraft, säger hon till TT.
”Vill inte ha familj”
Den 27-åriga singeln och doktoranden Yang är en av många unga kvinnor som passar profilen ”kvalificerad arbetskraft” och som myndigheterna gärna ser som tvåbarnsmamma. Enligt henne bombarderas unga dagligen av president Xi Jinpings budskap att ”familjekärleken” är det viktigaste. Alla ska tillbringar mer tid med familj, särskilt kvinnor.
”Jag ger inte mycket för den här nya given, personligen vill jag inte ha någon familj, inte nu i varje fall, jag har min karriär att tänka på”, skriver Yang i ett mejl till TT.
Om den nya ”given” faktiskt får det resultat som regeringen i Peking önskar återstår att se. Ettbarnspolitiken har enligt flera bedömare bidragit till inbromsningen i ekonomin och på kort sikt kan ”tvåbarnspolitken” få en motsatt önskan, enligt The Wall street journal. Tidningen har pratat flera ekonomer som bland annat pekar på att föräldrar i arbetsför ålder nu kommer få ytterligare familjemedlemmar att ta hand om vilket gör att de inte kommer kunna jobba lika mycket, vilket i sin tur hämmar den ekonomiska utvecklingen.
Fakta: Kinas ettbarnspolitik
- Kinas ettbarnspolitik infördes i slutet av 70-talet med målet att stävja den skenande folksökningen.
- Par på landsbygden har de senaste åren varit tillåtna att skaffa två barn, om det första barnet är en flicka. Etniska minoriteter har också på senare tid tillåtits att skaffa ett extra barn.
- 2013 lättade den kinesiska regeringen ytterligare på ettbarnspolitiken och tillät vissa par i städer att skaffa två barn. Om en av föräldrarna var ett enda barn tilläts paret att skaffa två barn.
- Enligt regeringen har politiken förhindrat 400 miljoner barnafödslar, och hållit nere folkmängden som ligger på omkring 1,37 miljarder.
- Ettbarnspolitik har lett till selektiva aborter på grund av kön, och att små flickor mördats, då många par föredragit söner.
- Det har även utförts tvångssteriliseringar och påtvingade aborter som följd av ettbarnspolitiken.Källa: AFP