Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilken roll vill Kina ta? Kan landet göra något för freden som inte väst kan? SVT:s Asienkorrespondent Tilde Lewin svarar på tre frågor om Kinas inställning till Ryssland. Foto: SVT

Kina presenterar fredsplan – anklagas för Rysslandsstöd

Uppdaterad
Publicerad

På årsdagen av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina ska president Xi Jinping presentera en fredsplan som Kina tagit fram. Samtidigt har USA och andra västländer uppgifter som visar att Kina överväger att förse Ryssland med militärt stöd.

– Kina vill ses som opartiskt, men deklarationen om gränslös vänskap med Ryssland gör att det blir svårt för dem att uppfattas så, säger SVT:s Asienkorrespondent Tilde Lewin.

Enligt USA:s utrikesminister Anthony Blinken visar underrättelseuppgifter att Kina överväger att sälja vapen och ammunition till Ryssland, något som har tillbakavisats av Peking.

Det är inte första gången USA och andra västländer gått ut med att Kina är partiska vad gäller kriget mellan Ryssland och Ukraina – detta särskilt med tanke på det vänskapliga band som existerar mellan president Xi Jinping och Vladimir Putin.

Kriget i Ukraina

”En varning mot Kina”

Enligt SVT:s Asienkorrespondent Tilde Lewin fungerar uttalandena från USA och de andra länderna som en varning mot Kina, om de tar ställning och förse Ryssland med militär hjälp. Kina hävdar samtidigt att de är neutrala i förhållande till kriget i Ukraina och landet vägrar fördöma Rysslands invasion.

Hör Asienkorrespondenten Tilde Lewin berätta mer om Kinas inställning till Ryssland i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet